2017. december 10., vasárnap

Több kell az ételnél és az italnál...!

Kezdjünk el tanulni!




Drága barátaim, ismerőseim! Javaslom: akárhány évesek vagyunk, kezdjünk el tanulni! Mit, miről és miért? Továbbá miért hozakodok ezzel elő? E, tulajdonképpen felhívásra egy huszonvalahány éves lánnyal folytatott beszélgetésem ösztönöz. 

Az egyetemi diplomás hölgy jól beszél angolul, németül, franciául és oroszul. Mivel egyébként is, meg az Internet által aztán különösen kinyílt a világ, már volt angol, amerikai, német, sőt török udvarlóféléje is. Mindnyájan kíváncsiak voltak vendéglátójuk szülővárosára.

A lánnyal jöttek-mentek a megyeszékhelyen, jelen esetben Nyíregyházán, s a srácok döbbenetes módon mindenre kíváncsiak voltak. Nem elégedtek meg például azzal, hogy az a színház épülete. Arról is érdeklődtek, ki tervezte, mikor építették, mekkora a nézőtér, milyen díjakat nyert már, mely nagyságok szerepeltek ott, stb.

A lány a széles körű információ hiányában irult-pirult. (Eszem ágában sincs megszólni, mert jómagam is azt tettem volna szégyenemben.)

Mentek tovább. A színházzal szembeni téren áll Váci Mihály, nem messze tőle Krúdy Gyula, kicsit távolabb Bessenyei György és Benczúr Gyula szobra. Róluk és a többi műemlékről, képzőművészeti alkotásról, nevezetességről a lány már többet tudott, mint a színház épületének jellemzőiről.

Oda akarok kilyukadni, hogy nem elegendő a vendégeket kellő mennyiségű és jó minőségű étellel és itallal ellátnunk, mert sokan kíváncsiak másra is.

Idegenvezető ismerősöm mesélte, hogy az általa vezetett csoporttal egy szatmári falu vendéglőjében ültek. A svájciak érdeklődtek az abrosz mintái iránt. A népi motívumban milyen madár látható, arról milyen érdekességet lehet tudni. Költöző madár? Hány fiókát nevel és milyen időközönként? Hol fészkel? Nagy számban vannak erre felé? Milyen távolságra képes repülni és mennyi idő alatt? Mivel táplálkozik és így tovább... 


Hallottam, hogy régebben Debrecenben egy német kiránduló csoport tagjai ledöbbentek, amikor az Aranybika szállodában, vagy annak éttermében látható szoborról a környezetükben senki se tudott mondani semmit. Még azt se, hogy kit ábrázol, nemhogy az érdemeiről hallhattak volna valamit.


Szóval az immár legendás magyar vendégszeretet ki kell egészíteni helytörténeti ismeretekkel, mert különben levizsgázunk, méghozzá elégtelen eredménnyel. Valljuk be – tisztelet a kivételnek – , keveset tudunk nagyjainkról, hírességeinkről. 


Egyéb tekintetben jól állunk. Hallottam, hogy egy nyíregyházi középiskolába idegen nyelvi lektornak érkező német tanárnő a cuccának a szállásán való lepakolása után rögtön 4 oldalas, és a boldogságáról, elragadtatásáról áradozó levelet írt az édesapjának, hogy úgy látja, ilyen jószívű, kedves és segítőkész emberekkel, mint Magyarországon, sehol se lehet találkozni a világon.


A tanárnőt mi motiválta e véleménye megfogalmazásában? Az, hogy gázvezeték-építés miatt a taxis nem tudta őt a papírján olvasható nevű utca x. számú házához elvinni.  A hölgy egy arra járó gyalogosnak is mutatta a cédulát, hogy hová szeretne pontosan eljutni. Erre az illető megfogta a lány nehéz bőröndjét és mintegy fél kilométeren át cipelvén azt a kapuig vitte. Nem fogadott el pénzt az efféle, nem könnyű szolgálatáért.

Hallottam, hogy Pesten egy étteremben egy magyar ember társaságában amerikaiak vacsoráztak. A vendéglőbe betérő férfi, a magyar kísérő ismerőse, odament cimborájához,  s rövid ideig beszélgettek. Majd az illető távozott.

Az amerikaiak érdeklődtek, hogy mit mondott ez az ember? Mit jelent az magyarul, hogy „misztok”, mert csak annyit hallottak? A férfi elmagyarázta nekik, hogy az ismerőse arról érdeklődött, mit iszunk, mert italt akart nektek, nekünk rendelni, meg akart bennünket vendégelni. De mondtam neki, köszönjük, nem kérünk semmit, mert már éppen eleget ittunk, s még haza is kell sétálnunk...

Az amcsik ennek hallatán majdnem leestek székükről pozitív irányú meglepetésükben. Hogy odajön egy magyar ember, akit sose láttak, s italt akar nekik kérni. Ilyen nyitottságban, barátságosságban sehol a világon nem részesültek, sőt állandóan attól rettegnek, mikor és ki bántja őket, netán mikor robbantanak, vagy lőnek.
..
Szóval a vendéglátás és ellátás tekintetében jól állunk, jó a hírünk, de a jelenleginél sokkal többet kell tudnunk a környezetünkben található nevezetességekről, érdekességekről. S ne nyugtassuk magunkat azzal, hogy hozzánk személy szerint nem jön turista, mert sose tudni, hogy a gyerekeink, unokáink társaságában lévőknek mikor kell számot adnunk helytörténeti ismereteinkről, információinkról, vagy az utcán, vagy bárhol, mikor lép oda hozzánk valaki, s kérdezi, az mit, kit és miért ábrázol...?


Cselényi György            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése