2017. december 30., szombat

Jó nap volt december 30.-a

Este és sötét volt. A lámpa pirosat mutatott. A busz nagy ívben balra kanyarodni készült. A mellette lévő forgalmi sávból közepes méretű BMW személyautó jobbra kívánt haladni.  

A busz ablakából láttam, hogy a BMW jobb hátsó ajtaja kinyílt, s kiszállt belőle egy fehér, kötött sapkás, valamint piros-, fekete- és szürkesávos dzsekit viselő lány. Olyan 7 év körüli lehetett. A kocsi ajtaját nyitva hagyta, és a járdára, illetve egy régi, s eléggé viharvert emeletes épület falához rohant. Egy befalazott bejárat hajdani lépcsőjének első foka a faltól 10-15 centiméterre a járdára nyúlik.

Azon a keskeny műkőperemen két hajléktalan ült. Mivel sötét volt, s a fejükön fekete dzsekijük kapucnija, a nemüket nem tudtam megállapítani. Az elegáns kislány valamit átadott egyiküknek, vagy mindkettejüknek, majd visszarohant az autóhoz.

Ezzel a jelenetnek nincs vége. Az egyik hajléktalan felállt, és gyors léptekkel elindult a személygépkocsi felé. Már láttam poros arcát. Nő az illető. A szája körül mély ráncok húzódnak. Az arca végtelen boldogságot és hálát sugárzott. Ilyen meglepetést, felhőtlen és elragadó örömöt és elégedettséget olyan ember ábrázatán tudok elképzelni, akinek ötös találata van a lottón. Behajolt a BMW jobb hátsó nyitott ajtaján és nagyon köszönt valamit.

Gyanítom, hogy életében nem mindennapos dolog történt. Gondolom, a gyerek pénzt vitt neki oda. Fogalmam sincs, mennyit, 500(?), 1000(?), 2.000(?), 5.000(?), 10.000(?), netán 20.000(?), de 100%, hogy az ő mércéjéhez képest komoly pénzt kaphatott, ha úgy érezte, hogy egy kurta köszönömnél és a bankjegy egykedvű és rutinszerű zsebre vágásnál az adományozó többet, személyes köszönetet és hálálkodást érdemel.

 A közlekedési lámpa zöldre váltott, s a járművek elindultak. Annyi időm még volt, hogy a busz ablakán és a BMW szélvédő üvegén át egy pillantást vessek a személyautó volánja mögött ülőre. Egy rövid, diszkréten feltupírozott, melírozott hajú, s fülbevalót viselő, középkorú nő volt.

Az ő arcán is angyali boldogságot láttam. Nem tudom, sorsának valami nagyon kedvező eseménye, fordulata sarkallta-e jótékonykodásra, vagy csak úgy, a karácsony utáni és a szilveszteri közeledés varázsa miatt esett-e meg a szíve a hajléktalanon.

Mindenesetre, úgy látszik, 2017. december 30.-a mindkét fél számára csodálatos nap volt.

              Cselényi György

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése