Hát, nem zabálnivaló? |
Nem tudom, ki, hogyan van vele, de jómagam gyakran, s főként
a vacsora végén, vagy után rendszerint kívánok valami édességet. A csokoládét
általában mellőzöm. Valami süteményre vágyok. A boltban nem veszek, mert, ha nem
is tartom drágának, nem vagyok benne biztos, hogy az, és olyan formában van-e
benne, ahogyan szeretném.
Maradna megoldásként a magamnak való készítse. De keverjen a
franc, dagasszon a franc, kelesszen a
franc, meg süssön a franc....
Hát, akkor mi a csodát tegyek? Felfedeztem egy szerintem kiváló
receptet, amelyet ajánlok nektek kipróbálásra. Ezért most meghívlak benneteket
Gyuri bácsi konyhájába. (Ha Laci bácsinak lehet konyhája, akkor Gyuri bácsinak
is lehet.)
A süteménytalálmányom elkészítéshez a hozzávalók: Toast
kenyér, olaj, víz, darált mák, vagy máktöltelék. Ez utóbbi nevű terméket egy
multi üzletben vásároltam, de bizonyosan a legtöbb boltban beszerezhető, s már
tartalmaz mákot, cukrot és fahájat is. (Az elnevezése szerintem nem túl
szerencsés, mert nem a mák a töltelék, hanem az előbb felsoroltak együttesen.
Ezért szerencsésebb lett volna mákos tölteléknek nevezni, de most ebbe ne
mélyedjünk bele, ne nyelvészkedjünk!)
Ha kinevettek, ha nem, a süteményemet Cselényi-mákos szeletnek neveztem fel.
Elkészítési módja a következő. A toast kenyeret kevés olajjal „bepacsekolom”,
magyarán kanállal kevés étolajat öntök rá, illetve egy pici vizet, majd egy
kiskanállal kristály-, vagy porcukrot szórok rá, arra pedig kb. félujjnyi vastagságban
darált mákot. Ha az említett „máktöltelékünk” van, akkor cukrot nem szükséges a
kenyérre szórni.
És máris kész, fogyasztható a Cselényi-mákos. Ha más
jellegű ételről lenne szó, akkor azt mondanám, tálalható. Az elkészítése
egy-két percet vesz igénybe és szerintem pénzben számolva se kerül sokba.
(Még annyit, hogy a hírek szerint a mák nagyon egészséges táplálék. Kísérletek során bizonyították, hogy hatásos lehet a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, B-vitaminokat és niacint.)
Jó étvágyat!
Cselényi György
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése