2015. december 30., szerda

Már csak módjával piálunk?

Sorban állok szülővárosom egyik élelmiszer áruházának pénztáránál. Amíg araszolunk előre, bámészkodok. Feltűnt számomra, hogy noha 2015. december 30.-a, tehát az év utolsó napját,  szilvesztert közvetlenül megelőző nap van, de a bevásárló kocsikban elvétve látok egy-egy üveg pezsgőt, valamint néhány doboz sört.


Kezdek örülni, hiszen felmerülhet a kérdés, hogy e nép kezd leszokni a mértéktelen alkoholfogyasztásról? Nézem a vevőket. Zömében középkorú és idősebb asszonyok. Vajon vigyáznak szeretteik egészségére, netán hónap vége van, s fogytán a kajapénz, vagy sokallják a piák árát?

Nem tudom, mi lehet a valódi ok, bizonyosan sokféle, de ha a dolog így folytatódik, s tendenciává válik, akkor minden bizonnyal lekerülünk az egy főre eső alkoholfogyasztási világranglista éléről, vagy előkelő helyéről, vagy már nem is vagyunk ott. Bizony néhány évvel ezelőtt a csúcs közelében tartottak bennünket számon. 

Próbáltam hivatalos adatokat szerezni, de a hosszú kutakodáshoz lusta voltam. Hirtelen rábukkantam Kiss Judit és Gábor Edina (Országos Egészségfejlesztési Intézet) „Az alkoholfogyasztás hazai tendenciái a 80-as évektől napjainkig I.” – címmel írt és közzétett munkájára. Ebből csupán annyit idézek, hogy:

„Magyarországon az 1950-es évek végén jelent meg a probléma társadalmi szinten... a háború utáni szegénység, az alacsony iskolázottság és más tényezők sok esetben együtt jártak a kisebb stressztűréssel, s a velük való megküzdési készségek hiányával. Így az alkoholizmus  valamennyi szocialista országban és az egykori Szovjetunió utódállamaiban is a problémák elől való menekülés útja lett, amelynek révén az alkoholbetegség súlyos társadalmi problémává vált ezekben az országokban (Kopp, Skrabski, 1995.) Jelenleg úgy tűnik, hogy a rendszerváltozás után létrejött demokratikus, piaci típusú, teljesítménycentrikus társadalomban ezzel ellentétes tendenciák kezdenek kirajzolódni, vagyis az alkoholizmus korábbi trendjei némileg visszaszorulnak, amit az is jelezhet, hogy az egy főre jutó alkoholfogyasztás 1989 óta csökkenőfélben van.
A szerzők azonban kiemelik, hogy „A helyzet azonban sokkal összetettebb annál, minthogy a számadatokból messzemenő következtetéseket lehetne levonni. A statisztikák nem tartalmazzák az illegális csempészetből és a házi kifőzésekből származó italmennyiségeket, amelyek jelentős mértékben torzíthatják a valós képet Az is bizonyos, hogy az alkoholspecifikus halálozás még jó ideig magas marad, hiszen az alkoholizmus következményei hosszabb távon mutatkoznak meg...”



Nekem sem szándékom messze menő következtetéseket levonni a szóban forgó boltban 2015. december 30.-án délelőtt folytatott mintegy negyedórás bevásárlókosár-szemlélésemből. Mindenesetre jó érzéssel láttam a józan, egészséges arcokat, s a jól öltözött csinos nőket, asszonyokat, akik talán igyekeznek megelőzni, megakadályozni szeretteik szilveszter előtti és óévbúcsúztató bepiálását.

Alkoholivás nélkül is kívánok nagyon boldog, eredményekben gazdag új esztendőt Önnek és minden szerettének.
Üdvözli Önt: 
  
              Cselényi György    
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
_____________________________________________________________________


Településrészek: https://youtu.be/bApEocAvBJc


Máriapócs, bazilika: https://youtu.be/lcu5-dKkda0

Magyarország, te csodás: https://youtu.be/WiFHO8pZyFs

A magyar földek és kertek ígérete: https://youtu.be/BwjH2H0wdEk




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése