2015. december 17., csütörtök

Gyönyörködő öregek – egymás közt

A skicc Cselényi György illusztrációja
Ülök szülővárosom buszállomásának várótermében. Kellemes meleg van, a Nap kintről tavaszt idézően ragyog. Körülöttem idős emberek. Velem szemben egy asszony ül. A korát 70 és 80 év közöttinek saccolom. Sötétbarna télikabátot visel, a fején világos cirádás kendő. Fekete táskája a lába mellett a padló kövén. Az asszony jobb oldalánál fehér műanyaghálóval bevont fenyőfa.

Idős nő araszol mellé. Erősen sántít. Puszival köszöntik egymást. Egy faluba valók lehetnek. A most érkezett a fenyőfás nővel szembeni padra ül. Beszélgetnek. A fájós lábú néni valamelyik közös ismerősükről mondja, hogy oda van bugázni. (Gondolom a betakarított, learatott napraforgótányérokból kiverni a magokat.)

A fenyőfás asszony szomorú és együtt érző arccal billegeti fejét. Érezhetőn sajnálja azt a valakit, akinek csak efféle alkalmi munka jut, pedig jóval többre képes és érdemes. De hát, Istenem, a szükség nagy úr – sugallja kettejük belenyugvó elcsendesedése. 

A beteg lábú nő megkérdezte: - Már megvetted a karácsonyfát?

- Meg – biccentett fejével válaszként beszélgetőtársa.

- Mennyi volt?

- Ezeröt. Felállítom a fatalpába, feldíszítem és gyönyörködök benne. Az arca boldog adventi várakozást, reményt és örömteli emlékezést tükröz.  Hát, igen, ez a korosztály még képes gyönyörködni, örülni a kicsinek, a más szemében majdnem semminek is. Mélyen és szívből irigyelhető tulajdonság.

Közeledik a buszok indulásának ideje. Sokan kimennek a váróterem elé. A fenyőfa látványa egy szemüveges nyugdíjas férfit is beszédre sarkallt.

- Tegye bele egy vödörbe, a fa alját rakja körül kövekkel, majd a vödröt töltse meg földdel, vagy homokkal. Locsoljon rá vizet, s így a fenyőfa sokáig megmarad, és szép lesz - mondta. – Pláne, ha beviszi a hideg szobába. - Ugye magánál még van hideg szoba? – kérdezte az igenlő választ mintegy megelőlegezve. - Mert valamikor minden házban volt!

- Nem, én mindenfelé fűtök a cserépkályhával – reagált az asszony picit sértődötten, majd szótlanul tovább hallgatta a férfi tanácsát. – Később ki lehet ültetni a kertbe.

- Ott már van fenyőfa – szólt a néni picit dicsekvően.

- Akkor miért nem azt vágja ki és díszíti fel karácsonyra? – vonta kérdőre az idős férfi.    

- Sajnáltam – válaszolta az asszony. – Nemhogy teljesen kivágni, de még megcsonkítani is sajnálom. Mert olyan szép! – mondta miközben arcán a ráncok kissé kisimultak. 

Beálltak a buszok, mindenki felszállít a szűkebb hazájába indulóra, s irány nemcsak az otthona, hanem a Jézus születésének ünnepe felé is.


                                                                              Cselényi György
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Facebook

Meghívom Önt egy virtuális grafikai mini kiállításra!
Portrék
Lovasok
Házak, épületek, településrészek

https://youtu.be/bApEocAvBJc
------------------------------------------------------------------------------------------
Magyarország, te csodás...!

Máriapócs - bazilika
https://youtu.be/lcu5-dKkda0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése