2015. december 15., kedd

Védőbeszéd a szótárakért!

Nézem a „HELYESÍRÁSI KÉZISZÓTÁR”-amat. Ütött, kopott, sárgult, szakadt, több lapja gyűrött, olyan, mintha a kutya szájából cibálták volna ki. Igaz, az Akadémiai Könyvkiadó 1988-ban, vagyis 27 éve jelentette meg. Lelkiismeret-furdalásom támadt a viharvert állapota miatt. Attól tartottam, rendetlen vagyok, durván bánok vele. 

A múltkor véletlenül letolódott, vagyis leesett az asztalról, s a nagy részét laponként kellett összeszedni, sorba rakni. Sok oldalon az írott szavak, a nyomtatás annyira megkopott, hogy nagyítóval is nehéz egyértelműen kisilabizálni, hogy egy-egy szóban például az „i” betűt rövid, vagy hosszú „Í”-vel kell-e leírni. 
  
Kicsit megnyugodtam, amikor láttam a pedagógus feleségem példányát. Az övé se sokkal különb az enyémnél.

Azt hiszem, nincs más bűnünk a szótárakkal kapcsolatban, minthogy nap mint nap használjuk, forgatjuk, lapozzuk. Miért? Azért, mert sokakkal együtt felelősséget érzünk a magyar nyelvért, kultúráért, a szavak, mondatok, gondolatok írásbeli megjelenítésének helyességéért. Az ezek fölötti őrködés újságíróként évtizedekig napi munkaköri kötelességem volt. Az efféle vállalásomat a nyomtatott sajtóval való kényszerű szakításom óta is igyekszem teljesíteni, hiszen az elektronikus írás, konkrétan a webtárhelyemen, a FACEBOOK-on, a blogjaimban, valamint a YouTube-n való betűvetés sem támaszt az azt művelőjében szemben kisebb követelményeket, elvárásokat. Az írással töltött igen hosszú idő után sem mindig bizonyos az ember abban, hogy egy-egy szót miként kell helyesen leírni. Az interneten behívható, fellelhető szótárak mellett a nyomtatott HELYESÍRÁSI KÉZISZÓTÁR-t is naponta használom, mert nélkülözhetetlen. Gondolom, így vannak ezzel mások is.   

Visszasírjuk azokat az időket, amikor a mese- és más könyvek, kötetek több generáció használatát is épségben élték túl.

Arra kérem a kiadókat, a nyomdákat, s mindenkit, aki szótárak kiadásával, megjelentetésével foglalkozik, hogy gondoljanak arra, hogy a szótárak nem olyanok, mint mondjuk, a regények, amelyeket általában valaki egyszer olvas el. Ha netán többször, akkor sem forgatja évtizedeken át és napi rendszerességgel. Noha ezeknél se lehet mellőzhető szempont a strapabírás. Ezért, akár állami támogatás révén is, jó lenne a szótárakat, erősebb, időállóbb formában nyomtatni, kötni, kiadni...

A magyar nyelv és a magyar kultúra megérdemli a szótárakra történő nagyobb anyagi ráfordítást.

                                                                Cselényi György
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése