2014. december 31., szerda

Fiataljaink százai maradnak végleg külföldön

Elgondolkodtató: jól van-e ez így...?

Nemrégen jártam egy értelmiségi találkozón. A résztvevők nagy része nyugdíjas volt, a többiek pedig nem állnak messze e korhatártól. Többen elmondták, hogyan lettek azok, akik/amik. Mindnyájan beszéltek gyerekeik életéről, pályájáról is.

Döbbenettel hallgattam, hogy minden felszólaló fia, lánya külföldön dolgozik. Van, akié Amerikában, van, akié a külügyminisztérium kötelékében nem is tudtam megjegyezni, mely szigeten, s van, akié másutt, igen magas beosztásban.

Óhatatlanul elgondolkodtam, jól van-e ez így? Annak idején a mi korosztályunk volt-e gyáva, balfék, élhetetlen, vagy másként alakultak a társadalmi-gazdasági, családi és nemzetközi körülmények?

Valószínűleg ki így, ki úgy ítéli meg, de bizonyosan sok tényező egyszerre játszott szerepet. Tény, hogy annak idején a fiatal agrármérnök, ha nem is rögtön a diploma átvétele után, de néhány év múlva mezőgazdasági, vagy élelmiszer-ipari üzemet vezetett, s nem benzinkutasként tevékenykedett; a tanár gyerekeket tanított, s nem biztosítási ügynökként helyezkedett el; a gépészmérnök tervezett, s nem zoknit árult a KGST-piacon; a közgazdász pedig vállalati pénzügyi elemzést végzett,  s nem Londonban bébiszitterkedett… Lehet, a gyárak, hivatalok kapuin belül volt munkanélküliség, mindenesetre a fiatalok nagy részének anyagi és erkölcsi tekintetben volt reménye az előrelépésre.

Az is nyilvánvaló, hogy a határok és a világ nem volt ennyire nyitott, mint most, hiszen az idősebbek emlékeznek arra az időszakra, amikor Nyugatra szóló útlevélhez sem volt könnyű hozzájutni.

A minap a rádióban egy neves történész fejtegette, hogy nem az a baj, hogy a fiatalok nagy számban elmennek egy időre Nyugatra nyelvet tanulni, tapasztalatot, szerezni, világot látni, hanem az, hogy a nagy részük ott marad, nem jön vissza. S e problémát oktatási, gazdasági, társadalmi és minden szempontból orvosolni kell, különben nem sok jó vár hazánkra.

Könnyű lenne a fiatalok elvándorlásának okát a különböző kormányokra fogni, ezért nem is teszem, hiszen a sokrétű gond gyökerei ki tudja, meddig nyúlnak vissza, a napjainkig érő ágai pedig ki tudja, hová vezetnek? Inkább azzal nyugtatom magam, hogy talán a magyar reformkor nagy költője, Vörösmarty Mihály a hibás, aki az 1836-ban megírt Szózat című költeményében arra buzdított bennünket:

„…Áldjon vagy verjen sors keze:

Itt élned, halnod kell.”



Mi pedig voltunk és vagyunk olyan balfácánok, hogy elhittük és elhisszük neki! De az sincs kizárva, hogy mi tettük és tesszük jól!

                                                      Cselényi György

.    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése