A magyarok nemcsak a sportban megrendezett olimpiákon szerepelnek kitűnően, hanem a nemzetközi élelmiszer-ipari és borversenyeken is.
Idén 12. alkalommal rendezte meg a nemzetközi „Käsiade” sajtversenyt Hopfgartenben, Tirolban az osztrák és nemzetközi szakemberekből álló Cheese Makers and Dairy Professionals Szövetség. A Sajtolimpián a szakmai zsűri a Kőröstej Cégcsoport két termékét is éremmel jutalmazta.
Továbbiak a versenyről:
Az itthon és külföldön egyaránt népszerű
HAJDÚ grill sajt aranyérmet szerzett a félkemény sajtok között, a Labneh
joghurtsajtot pedig ezüst éremmel jutalmazták a krémsajtok kategóriájában.
A „Käsiade” a sajtkészítők számára
meghirdetett jelentős nemzetközi verseny, amelyen a minőségi sajtok legjobbjait
díjazzák. A termékeket 42 tagú, nemzetközi szakemberekből álló zsűri bírálta,
különös hangsúlyt helyezve az ízre és a textúrára.
A versenyre összesen 12 országból,
Ausztria mellett többek között Hollandiából, Svájcból, Németországból,
Romániából, Spanyolországból és Dániából is sok pályázat érkezett, körülbelül 450
sajt mérettette meg magát.
A Kőröstej Cégcsoport a tiroli
sajtversenyen két sajtjával, a HAJDÚ grill sajttal, valamint a Labneh
joghurtsajttal indult, és egyedüli magyar díjazottként, mindkét termék magas
elismerésben részesült. A HAJDÚ grill sajt arany-, a HAJDÚ Labneh joghurtsajt
pedig ezüstérmet szerzett kategóriájában.
Egyik sajt sikere sem véletlen: a
különleges eljárással és egyedi receptúrával készült HAJDÚ grill sajt ízvilágát
már a hazai közönség is díjazta idén áprilisban, amikor a fogyasztók szavazata
alapján elnyerte az Év Terméke díjat. A HAJDÚ Labneh joghurtsajt pedig szintén
idehaza, a II. Magyar Sajtmustrán imponáló pontszámmal, a megszerezhető 100
pontból 98-cal nyert aranyérmet.
Az ezüstérmes Labneh neve ugyanakkor
a magyarok számára egyelőre még nem cseng ismerősen, mivel csak a külföldi
piacokon került eddig forgalomba, ahol komoly népszerűségre tett szert. Azonban
jó hír a hazai sajtkedvelők számára, hogy 2015 első negyedévében, már itthon is
elérhetővé válik a boltok polcain ez a könnyen emészthető savófehérjében gazdag,
különleges termék.
Tráj Gyula, a
Kőröstej ügyvezetője, aki személyesen vette át az érmeket Tirolban, elmondta:
”Sikerült beszélnem a Szervezőbizottság Elnökével, Stefan Hörtnagl úrral a
díjátadón. Elmondta: őszintén meglepte a zsűrit, hogy
nagyüzemi körülmények között is olyan
kiváló minőségű sajtokat tudunk a Kőröstejnél előállítani, mint a HAJDÚ grill
sajt és a HAJDÚ Labneh joghurtsajt.” Az eredményhirdetés során többször
hangsúlyozták a szervezők a kiváló minőség fontosságát és a verseny végén
kihirdették a „Peak of the Quality” díjat is, melyet egy svájci sajtmanufaktúra
nyert el edami típusú sajtjával.
Forrás:
XLI. 6. szám, 2014. december
xxxxxxxxxxxxx
Tejipari Hírlap,
az Egyetemes
Magyar Tejgazdaság országos lapja. Megjelenik: kéthavonta és esetenként különszámok
kiadásával.
Szerkeszti: a szerkesztő bizottság.
Főszerkesztő: Ujvári Gizella.
A szerkesztőbizottság tagjai: Dudás
János, Gerbrant Redmer di Boer, Istvánfalvi Miklós,
Németh Vilmos, Szinyákovics Pál, Szommer Gábor, Takács József.
A szerkesztőség és a kiadóhivatal címe: 1115 Budapest,
Bartók Béla út 152/c. Postacím: 1502 Budapest, Pf.: 232. Megrendelését e címre juttassa el!
Telefon/fax: 204-5278, 06-70- 314-6860
e-mail: tejiparihirlap@neteasy.hu
Kiadja: Magyar Tejipari Egyesülés, Budapest. Felelős kiadó: Besenyei Ferenc igazgató. Nyomtatás: Mátyus Bt. Felelős vezető: Mátyus Gyula.2373 Dabas, Tavasz u. 7. Telefon: 29/367-945
A Tejipari Hírlap legújabb számának
tartalmából:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése