2014. december 25., csütörtök

„Csetelős” karácsony

„… nem az anyagi viszonyaink a fontosak, hanem a családi lét” – olvasom az egyik országos napilapunk címlapján. Ezt az egyházi hierarchia magas pontján tevékenykedő pap mondta.
Családi lét? Szerintem olyan már nem nagyon van, vagy csak nagyon kis mértékben a hajdani időkhöz képest, atyám!

Mire alapozom e véleményemet?

Például arra, hogy szenteste, amikor a családom tagjai már aludni tértek, kíváncsiságból bekapcsoltam számítógépemet, nevezetesen a Facebook  „csetelésre”alkalmas részét figyeltem. Több száz ismerősöm neve mellett láttam a zöld pontot, amely azt jelezte, a gép előtt ül, tehát „csetelésre” készen áll.

Ezek szerint a család vagy unalmas számukra, vagy a tagoknak nincs mit mondaniuk egymásnak? Bizonyára úgy érzik, számukra, színesebb érdekesebb az ismerősök és barátok virtuális világa a hozzátartozóik testi közelségénél. Rengeteg idősebb házaspár töltötte kettesben a karácsonyt, mert a külföldön élő gyerekeiknek eszük ágában sem volt hazajönni. Hosszú és fárasztó az út, sokba kerül, meg nem is nagyon van miről beszélni. Enni, inni meg ott is tudnak, ahol vannak, távol a szülőhazától.   
  
Persze sokan töltötték a szentestét egyes egyedül, s nyilván számukra sokkal kellemesebb, nagyobb élményt nyújt nézegetni a sok színes képet, olvasni a tengernyi jókívánságot, figyelemmel kísérni a nagyvilágban történteket, mint szomorkodni egyéni helyzetük miatt. Ez teljesen érthető. Vagy nem is biztos, hogy csüggedtek, mert lehet, nagyon jól érezték magukat. S a netes kapcsolat kényelmes, praktikus, bármikor megszüntethető, bármikor ki lehet belőle lépni.

Kiüresedőben, megszűnőben van az a régi, hagyományos értelemben vett családmodell, amely valamelyest az emberek szívében, hagyományában és az egyházak óhajában még él. Ezért a hiánya okán inkább sóvárgunk, mint próbálnánk tenni a folyamat visszafordításáért, vagy lassításáért. Ehhez gyengék vagyunk és hiányzik belőlünk az akarat is.  

De úgy vélem, nincs vissza út, ez ellen nincs mit tenni, mint ez van(!) – módon tudomásul venni, s megbarátkozni, együtt élni vele, alkalmazkodni hozzá!  A családi összetartozás kapcsának gyengülése jelentette új és kényszerű helyzetben történő sikeres helytálláshoz kívánjunk egymásnak jó egészséget és sok sikert!  

                                              Cselényi György


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése