2014. december 16., kedd

Csak bele ne szóljanak…

A médiában zajló életben sűrűn adódnak vagy siralmas, vagy nevetséges, vagy egyszerűen megdöbbentő pillanatok – a riporterek és szerkesztők akaratán kívül.

Ezek közé sorom, hogy a minap az egyik rádiócsatorna vendége volt több kanadai személy, rádiós, filmes, tévés… Arról beszéltek, hogy 1989-ben, amikor Tőkés Lászlóval készítettek riportot Erdélyben, nem gondolták, hogy Románia történelmére jelentős hatással bíró személyiséggel van dolguk. De Tőkés Lászlót Kanadában nem vették komolyan, s a film, a riport, felvétel lejátszását egyetlen szerkesztőség sem vállalta. Azt elküldték Magyarországra, mert beszéltek Chrudinák Alajossal, aki elmondta nekik, hogy 1989-ben a Magyar Televízióban minden megváltozott… Ez utóbbi helyen lejátszották a felvételt, amely Tőkés Lászlónak a közismertté válása révén talán némi biztonságot is kölcsönözött Romániában.  
Eddig tulajdonképpen nem volt számomra túl érdekes a dolog. Akkor lettem „paff”, amikor a műsorvezető nő megkérdezte a stúdió vendégeitől, hogy milyennek látják a jelenlegi helyzetet Erdélyben?
Szerettünk volna hallani például arról, hogy a kanadaiak miként értékelik, ítélik meg több millió ember autonómiatörekvéseit, stb.
Erre a meghívottak úgy tettek, mint, akik nem hallották a kérdést. Olyan magatartást tanúsítottak, mint amikor egy vizsgázó közel sem biztos a dolgában, s csak beszél, beszél, mondja, mondja a magáét oly módon, hogy a vizsgáztató meg állítsa, bele ne szóljon, nehogy kérdezzen valamit, mert akkor neki befellegzett.
A beszélgetés egyik részvevője annyit kibökött, hogy a jelenlegi erdélyi viszonyokról nem akarnak véleményt nyilvánítani.
Ezek után bennem, mint rádióhallgatóban olyan érzés támadt, hogyha így álltok a mostani dolgokhoz, akkor pedig a 25 éves emlékeitekkel ócskák vagytok, s menjetek a sunyiba - hőscincérek.   
                                       Cselényi György


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése