2014. december 25., csütörtök

Előzetes ajándék

Karácsony ide, szenteste oda, december 24.-én késő délután sem hagytam ki megszokott kerékpározásomat. Nyíregyházán a Vécsey és a Toldi utca kereszteződése veszélyes forgalmi csomópont. 

A Toldi utcán haladóknak van elsőbbségük, amelyet KRESZ táblák jelölnek, de ezt számos, a Vécsey utcán haladó - talán a sok fa és villanyoszlop miatt - elnézi, nem veszi figyelembe. Ebben talán az is közrejátszik, hogy a két utca szélessége, kialakítása hasonló, s a közlekedő nem érzi, hogy most lassítania kellene-, sőt tanácsos megállnia. E helyen gyakori a súlyos kimenetelű karambol. A helyismerettel nem rendelkezők számára különösen veszélyes e hely.

Természetesen az is megtörténik, hogy a védett útvonalon haladó is a szokásosnál lassabban hajt, netán megáll akkor is, ha arra KRESZ tábla nem inti, kötelezi. December 24-én este ez utóbbihoz volt szerencsém. A vasútállomás felől mentem biciklivel. A Toldi utcai kereszteződéshez érvén, szabályszerűen és illendően megálltam. Jobbról jött egy hatalmas, fehér színű „vadiúj” terepjáró, s noha őt illette az elsőbbség, mégis teljesen lefékezett.

Vezetőjének óvatossága, irányomban tanúsított talán bizalmatlansága jó érzéssel töltött el. Nem suhant át a kereszteződésen, hogy mivel ő halad a védett úton, mindenki vigyázzon, sőt kussoljon. Lehet, a környéket nem ismerő idegen volt, de ez jottányit sem von le emberségéből.

Ha minden közlekedő vigyáz, kellően óvatos, akkor a biztonság minimum megduplázódik.
Szóval a fehér terepjárót vezető személy cselekedete számomra felért egy karácsonyi előzetes ajándékkal.
                     Cselényi György  


     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése