Ahogy
közeleg az év vége, egyre gyakoribbá válnak az ünneplések, a céges, baráti
összejövetelek - mértéktelen evészettel, főleg ivászattal. Szilveszterkor aztán
még utoljára csapunk egy nagy murit, megadjuk a módját a hedonista
élvezeteknek, amelynek természetes következménye a másnaposság, népiesen a macskajaj.
A
másnaposság nem más, mint enyhe alkoholmérgezés, amelynek olyan kellemetlen
tünetei vannak, mint a fejfájás, az émelygés vagy hányinger.
Összegyűjtöttünk
néhány praktikát, hogy a szilveszteri buli után helyreálljon a béke mi és a
szervezetünk között
Ébredés után
legjobb azonnal meginni két pohár ásványvizet, majd egy kis pihenés után együnk
valamit. A kenyérfélék ilyenkor jó választásnak bizonyulhatnak, mert felszívják
a gyomorsavat. A kávét és az erős teákat
érdemes kerülni, mert azok irritálhatják a gyomrot. Tej és
tejtermékek, tej, joghurt vagy kefir megnyugtatja a gyomrot és kordában tartja a
gyomorsavat.
Sokak
szerint már alkoholfogyasztás előtt igyunk meg egy pohár tejet, mivel az csökkenti
a szervezetben lévő mérgezőanyagok mennyiségét. Sokan a
narancslére esküsznek, de szinte mindegy, hogy milyen 100 százalékos
gyümölcslevet fogyasztunk, a lényeg, hogy vitamin és fruktóz
jusson a szervezetünkbe. Ne fogyasszunk savas leveket és üdítőket!
A gyümölcsök
közül a banánt emlegetik a legtöbben, mint gyógyhatású készítményt
másnaposságra. Végül is miért ne? Vitamindús, finom és tápláló.
Lehet, hogy turmixként a legjobb.
Már
nagymamáink is a levesre esküdtek, és valóban, talán az egyik legjobb módszer,
hogy elmúljon a másnaposság az, ha elfogyasztunk egy jó nagy
tányér meleg húslevest vagy zöldséglevest. Manapság már a savanyú
leveseket, a korhely- és palóclevest, valamint a savanyú ragulevest javasolják.
Így pótolható a szervezetünkből „elpárolgó” nátrium és a kálium, folyadékhoz is
jutunk, és a gyomrunknak is jót tesz.
A méz segíti
a szervezetbe került alkohol toxikus tartalmát ártalmatlan melléktermékre
bontani. A méz a fruktóz (gyümölcscukor) tartalmának köszönhetően
a toxikus anyagokat képes tökéletesen lebontani egyszerű ecetsavvá,
ami már veszélytelen, és így jelentősen csökken a másnaposság időtartama.
Emellett ez az egyszerű édesítőszer káliumot és nátriumot is tartalmaz,
ami szintén segíti a szervezetet a mérgek lebontásában.
A
legbiztosabb módszer azonban az, ha mértékkel fogyasztunk alkoholt!
H. Á.
Forrás: Tejipari Hírlap XLI. évfolyam 6. szám.
Tejipari Hírlap,
Tejipari Hírlap,
az Egyetemes Magyar Tejgazdaság országos lapja. Megjelenik: kéthavonta és esetenként különszámok kiadásával.
Szerkeszti: a szerkesztő bizottság.
Főszerkesztő: Ujvári Gizella.
A szerkesztőbizottság tagjai: Dudás János, Gerbrant Redmer di Boer, Istvánfalvi Miklós, Németh Vilmos, Szinyákovics Pál, Szommer Gábor, Takács József.
A szerkesztőbizottság tagjai: Dudás János, Gerbrant Redmer di Boer, Istvánfalvi Miklós, Németh Vilmos, Szinyákovics Pál, Szommer Gábor, Takács József.
A szerkesztőség és a kiadóhivatal címe: 1115 Budapest, Bartók Béla út 152/c. Postacím: 1502 Budapest, Pf.: 232. Megrendelését e címre juttassa el!
Telefon/fax: 204-5278, 06-70- 314-6860
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése