2014. december 12., péntek

A másnaposság lerövídíthető

Ahogy közeleg az év vége, egyre gyakoribbá válnak az ünneplések, a céges, baráti összejövetelek - mértéktelen evészettel, főleg ivászattal. Szilveszterkor aztán még utoljára csapunk egy nagy murit, megadjuk a módját a hedonista élvezeteknek, amelynek természetes következménye a másnaposság, népiesen a macskajaj.

A másnaposság nem más, mint enyhe alkoholmérgezés, amelynek olyan kellemetlen tünetei vannak, mint a fejfájás, az émelygés vagy hányinger. 
Összegyűjtöttünk néhány praktikát, hogy a szilveszteri buli után helyreálljon a béke mi és a szervezetünk között

Ébredés után legjobb azonnal meginni két pohár ásványvizet, majd egy kis pihenés után együnk valamit. A kenyérfélék ilyenkor jó választásnak bizonyulhatnak, mert felszívják a gyomorsavat. A kávét és az erős teákat érdemes kerülni, mert azok irritálhatják a gyomrot. Tej és tejtermékek, tej, joghurt vagy kefir megnyugtatja a gyomrot és kordában tartja a gyomorsavat.

Sokak szerint már alkoholfogyasztás előtt igyunk meg egy pohár tejet, mivel az csökkenti a szervezetben lévő mérgezőanyagok mennyiségét. Sokan a narancslére esküsznek, de szinte mindegy, hogy milyen 100 százalékos gyümölcslevet fogyasztunk, a lényeg, hogy vitamin és fruktóz jusson a szervezetünkbe. Ne fogyasszunk savas leveket és üdítőket!
A gyümölcsök közül a banánt emlegetik a legtöbben, mint gyógyhatású készítményt másnaposságra. Végül is miért ne? Vitamindús, finom és tápláló. Lehet, hogy turmixként a legjobb.

Már nagymamáink is a levesre esküdtek, és valóban, talán az egyik legjobb módszer, hogy elmúljon a másnaposság az, ha elfogyasztunk egy jó nagy tányér meleg húslevest vagy zöldséglevest. Manapság már a savanyú leveseket, a korhely- és palóclevest, valamint a savanyú ragulevest javasolják. Így pótolható a szervezetünkből „elpárolgó” nátrium és a kálium, folyadékhoz is jutunk, és a gyomrunknak is jót tesz.

 A méz segíti a szervezetbe került alkohol toxikus tartalmát ártalmatlan melléktermékre bontani. A méz a fruktóz (gyümölcscukor) tartalmának köszönhetően a toxikus anyagokat képes tökéletesen lebontani egyszerű ecetsavvá, ami már veszélytelen, és így jelentősen csökken a másnaposság időtartama. Emellett ez az egyszerű édesítőszer káliumot és nátriumot is tartalmaz, ami szintén segíti a szervezetet a mérgek lebontásában.
A legbiztosabb módszer azonban az, ha mértékkel fogyasztunk alkoholt!


                                                              H. Á.

Forrás: Tejipari Hírlap XLI. évfolyam 6. szám. 

Tejipari Hírlap, 


az Egyetemes Magyar Tejgazdaság országos lapjaMegjelenik: kéthavonta és esetenként különszámok kiadásával.

Szerkeszti: a szerkesztő bizottság.

Főszerkesztő: Ujvári Gizella. 

A szerkesztőbizottság tagjai: Dudás János, Gerbrant Redmer di Boer, Istvánfalvi Miklós, Németh Vilmos, Szinyákovics Pál, Szommer Gábor, Takács József.

A szerkesztőség és a kiadóhivatal címe: 1115 Budapest, Bartók Béla út 152/c. Postacím: 1502 Budapest, Pf.: 232. Megrendelését e címre juttassa el!

Telefon/fax: 204-5278, 06-70- 314-6860


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése