2014. november 9., vasárnap

Nem(!) – az "itt és a most” varázsára?



Egyre több fiatalnak, öregnek, nőnek, férfinek van zene, vagy más hallgatására alkalmas herkentyű a fülénél. Buszon, autóban, kerékpáron, gyalogosan mindenütt és mindenkor használják.
Kicsit sajnálom őket. Általa kikapcsolják magukat a jelenből, nem érzékelik, sőt száműzik az itt és most valóságát, sőt varázsát, pedig arra szükség van, még akkor is, ha az kissé unalmasnak és zajosnak tűnik is.
A múltkor egy srác a gyaloglása közepette dobszólós, a másik gitárszólós mozdulatokra, a harmadik pedig magányos és harsány éneklésre és táncra ragadtatta magát. S bár mindnyájan egy szál maguk „koncerteztek, léptek fel”, az emberek kicsit megijedtek tőlük, s jól kikerülték őket. Pedig gyaníthatóan nem volt semmi bajuk, csak függetlenítették magukat a konkrét helyszíntől, szituációtól. Próbálták magukat átadni a zene élvezetének és jól érezni magukat. Mindez nem bűn, sőt lehet dicséretes is, csak a környezetükben tartózkodók számára kicsit furcsa volt. Ami meglepő, az pedig gyakran nemcsak csodálatot, nemcsak ámulatot, hanem olykor félelmet is kelt.
Nagyobb a kockázat, sőt a baj bekövetkezésének esélye, ha valaki autó, motorkerékpár vezetése, netán egyszerű biciklizés közben igyekszik magát a nyers fizikai jelenlétét – számára talán nem túl kellemes dimenziójából – kellemesebb létre helyezni, hangolni. Ilyenkor nem kell túl sok a tragédia előidézéséhez, bekövetkezéséhez. Pláne akkor, ha az illető a zene élvezetét alkohol, netán bizonyos tabletták szedésével próbálja fokozni, ráadásul mindeközben még telefonál is.  
Jómagam azon a véleményen vagyok, hogy bárhol, bármivel, bárhogyan járunk, s vagyunk is, ne lépjünk ki teljesen a testi-tárgyi valóság érzékeléséből, mert annak számos nem kívánatos hatásával, következményével kell számolnunk. S ha ez megtörténik, hiába csodálkozunk azon, hogy nem volt szerencsénk.
                                                                                      Cselényi György  publicista   


                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése