2015. július 8., szerda

Vajon mindenki nyugodtan aludhat?

Az életben akadnak bonyolult, helyesen nehezen megoldható szituációk.

 A nagyváros egyik utcájának családi házában felszerelt riasztóberendezés gyakran éles csengő hanggal jelzett, annak ellenére, hogy nem történt betörés, vagy más bűncselekmény. Úgy tudni, az épületben pillanatnyilag nem lakik senki, a tulajdonosa állítólag valahol a hegyekben tartózkodik.

A riasztóberendezés hangja napok, sőt hetek óta idegesítette, bosszantotta a környék lakóit, hiszen erősen zavarta nyugalmukat, nem beszélve a közelében lévő óvoda gyerekeiről, dolgozóiról.

A kósza hírek szerint a gondról tudott a ház gazdája, de állítólag azt mondta, esze ágában sincs a készüléket kikapcsolni, vagy az érzékenységét kisebbre állítani, mert neki a vagyonát bizony védeni kell, s a környék lakói meg örüljenek, hogy a berendezés elriasztja a rossz szándékú személyeket, hiszen ez az ő hasznukat is szolgálja.   

Meglehetősen hosszú idő telt el így, amíg a közelben lakók kínjukban telefonáltak a rendőrségnek, hogy jöjjenek, intézkedjenek, csináljanak valamit, mert már a megőrülés határán vannak, tekintettel arra, hogy a kánikulában az ablakokat a nap nagy részében nyitva tartják, de a riasztótól éjjel sem tudnak pihenni.

A rendőr járőrök megérkeztek, nézelődtek az épületnél, érdeklődtek a ház környezetében élőktől, de természetesen tanácstalanok voltak. Egyikük minden bizonnyal telefonált az ügyeletes parancsnoknak a teendőket illetően. A riasztó cseng, de a jelek és több személy elmondása szerint nem történt bűncselekmény. Márpedig, ha ez a helyzet, akkor joguk ugyan van, de okuk nincs az ingatlan területére bemenni, ugyanakkor érthető a lakossági panasz.

Az ügyeletes rendőrfőnök valószínűleg kijogászkodta, hogy lakossági bejelentést kaptak, s a riasztókészülék működésbe lépett. Számukra ez a mérvadó, s nekik nem kötelességük tudni és figyelembe venni, hogy vaklármáról van szó, mert mi van akkor, ha mégis betörés, rablás, gyilkosság, vagy akármi történt. Minden bizonnyal utasította járőr kollégáit, hogy a kerítés, vagy a kapu átmászásával menjenek be az udvarra, s nézzék meg, hogy az ajtókat, ablakokat nem feszítette-e ki valaki? Azok minden bizonnyal megállapították, hogy nem.

A riasztókészülék elhallgatott. Valószínűleg kikapcsolták. Lehet, ezt a háztulajdonossal történő telefonbeszélgetés alapján tették meg, de nincs kizárva, hogy nem.

Ha ez utóbbiról van szó, akkor úgy vélem, az a furcsa helyzet állhat elő, hogy a rendőrnek a tulajdonos tudta nélkül nem volt joga kikapcsolni egy magánházon a riasztókészüléket. A gazda ugyanis a haza térte után mondhatja, hogy bent a szekrényben volt x millió forint, eltűnt, s gyaníthatóan azért, mert a kikapcsolt riasztó készülék lehetővé tette az észrevétlen behatolást. Szerintem a berendezést a tulajdonos tudta nélkül akkor helyezhették volna üzemen kívül, ha a rendőrség gondoskodik az ingatlan őrzéséről a gazdája haza jöveteléig. Ezt nyilván nem tették meg.

Ugyanakkor a rendőrség pedig a tulajdonosnak benyújthatta volna a számlát, hogy a riasztókészülék állandó működése miatti vaklárma okán többször kellett a házhoz bűncselekmény hiányában is, de mégiscsak  kötelességszerűen kivonulniuk, amely ennyibe került, s a kárt tessék megtéríteni.

Szóval az életben vannak érdekes, sőt faramuci helyzetek, amikor a hatóságnak igencsak meg kell gondolnia, mit tegyen, s az is előállhat, hogy nem csinál semmit, de ezen pedig a segítséget váró állampolgár háborodhat fel – jogosan. 

A riasztókészülék most csendes. De vajon mindenki nyugodtan aludhat-e? Reméljük, igen!

                                       Cselényi György

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése