2015. július 5., vasárnap

Elhivatott nők

A tikkasztó nyári éjjel a város díszkivilágított főterén egy zenekar népszerű Neoton-, Bikini-, és R-GO számokat játszott. A színpad fénykörétől távolabb is egyre többen perdültek táncra, köztük szellemi fogyatékosok.

Nem tudom, helyiek, távolról érkezett nyaralók, intézményi gondozottak, vagy sérült embereket nevelő, s egymással összefogó családok voltak-e. A lényeg: néhány, a társasághoz tartozó csinos nő volt a sérült fiúk, férfiak és lányok táncra hívója. Mindnyájan igencsak élvezték a rendkívüli örömszerzési alkalmat. Boldogan mosolyogtak és álltak a fényképezésre beállított mobiltelefonok kamerái elé.   

Fél szemmel figyeltem a közelemben lépkedő csinos, vékony, magas, szép arcú, szőke, lófarkas hölgyet. Egy magas, ősz hajú és ősz szakállú, filozófus kinézetű férfivel táncolt. A férfi lehunyta szemét. Talán legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy ma éjjel jobb tenyerét egy szemrevaló hölgy derekán, közel a fenékdomborulat határánál tarthatja. A nő jobb kezével fogta a férfi bal kezét, a másik keze pedig partnere jobb vállán nyugodott. A hölgy a boldogságtól szinte ájultan tekintgetett körbe, látják-e a társaság tagjai? A tánclépéseket talán jobban élvezte a férfinél. Kicsit sajnálta, hogy e percekben nem intimebb környezetben vannak, mert szeretett volna lefeküdni e férfival. Lehet sajnálatból, lehet szolidaritásból, lehet kíváncsiságból kívánta a szexet a deres szakállú emberrel. A vágyat később arra alkalmas helyen be lehetne teljesíteni, de akkor már hiányozna a város éjszakai varázsa, a környezet, a hangulat, az érzelemgerjesztő zene, a csodálatos áhítat, magával ragadó sokaság és a mostani, soha vissza nem térő pillanat. 

A koncert a vége felé közeledett. Elhangzottak a népszerű slágerek, amelynek refrénjei a „...részegen ki visz majd haza?....", meg a "...kapsz egy képet tőlem, ha hiányzom, azt mindig nézheted, szét is tépheted...," valamint a „...nyár van, alig fürdőruhában, égetem magam....lesben áll egy cápa, áldozatra várva....” Még egy-két szám, majd kihunytak a színpad pirosas-kékes-bíboros fényei. Vastaps. Hangzott a „vissza, vissza... " Még egy ráadásszám, de most már tényleg itt a vége, elérkezett búcsú. A zenekar énekese, frontembere megköszönte a közönség szeretetét, lelkesedését, amely élteti a zenészeket.

A hivatásukat nagyon komolyan vevő, igazi szívből teljesítő nők a gondozottakkal kézen fogva elindultak a szállásuk felé. Szívükben, zsigereikben magukkal viszik és sokáig építkeznek, táplálkoznak e szép éjszakán másoknak adott és tőlük viszonzásként kapott nyári élményükből, szeretetből.  

                                                                   Cselényi György       


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése