2015. augusztus 11., kedd

Az Isten és a mobil telefon

Álltam egy főútvonal megyeszékhelyi, családi házakkal övezett kivezető szakaszánál. Zebra a közelben sem volt. Balról autók sora közeledett, s mivel este 8 óra volt, a lámpáik világítottak.

Mellettem állt két fiatal cigány asszony. Egyikük a kezeit egy régi, minden bizonnyal már sok gyereket kiszolgált gyerekkocsi fogantyúján tartotta. Mindkettejük szájából az imént meggyújtott cigaretta lógott.

Kitört belőlük a romák sajátossága, a sietség, akkor is, amikor nincs értelme, sőt veszélyes is. (Gyakran látjuk, a zömük a hivatalban, boltban, stb. se szeret sorban állni.)

Elhatározták, nem várnak egy fél percet se, s átszaladnak az úton az autók odaérkezése előtt. A sprintelésük sikeres volt, de mögöttük egy csattanás hallatszott. Egy kisméretű fekete mobil telefon az aszfalton landolt. Mivel az autók már féktávolságon belül voltak, tehetetlenek éreztük magunkat. Hiába intenénk nekik, miért állnának meg, a vezetőülésből a szélvédőn át nézve semmi nem veszélyezteti sem a volán mögött ülőt, sem a járgányt. Lélegzetvisszafojtva figyeltük, mi történik, vagyis fennállt a veszélye a telefon „kivasalásának”, ripityára törésének.

De talán a jó Isten közbeszólt, mert a készülék megmenekült. Szerencsére nem az autók kerekeinek nyomvonalába esett. Így sértetlenül megúszta gazdája kockázatos sietségét.

-         Anyu megölt volna érte – jegyezte meg az egyik nő a társának örömteli hangon, majd mindketten boldogan folytatták útjukat.  


              Cselényi György  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése