2015. január 6., kedd

Pánik a buszon

Nyíregyházán a Volánbusz lefékezett a megállónál. Kinyíltak az ajtók, majd a hangjelzés után a hátsó és a középső bezáródott. A sofőr melletti ajtónál felszállt egy jól megtermett férfi.

Az utasok látásból ismerték. A járművön halk morajlás futott végig: „Ellenőrök!” Néhány utas bepánikolt. Egy fiatalember a jegyérvényesítő szerkezethez (lyukasztóhoz) ugrott, de akkora lendülettel, hogy a függőleges rúdba épphogy csak kapaszkodó idős nénit az ajtóhoz lökte. Így talán az ellenőr nem vette észre, hogy késő kezdett hozzá az utazását legalizáló, vagyis a bliccelését megszakító művelethez.

Egy másik férfi úgy döntött, előre szalad, s leugrik a még nyitva lévő első ajtón. Ez annak árán volt végrehajtható, hogy több embert félrelökött útjából, sőt az ellenőrt a sofőrfülke ajtajának taszította. De sikerült a buszról leugrania

A járat folytatta útját. Az ellenőr átlátta a helyzetet, de olyan félhangosan, mintegy önmagának magyarázva azt mondta: fölösleges volt a pánik, mert most nem vagyok szolgálatban, majd egy szabad ülésen helyet foglalt.

De mindenki megértette a buszt gyorsan elhagyó férfi cselekedetét, hiszen jobb félni, mint megijedni – alapon honnan tudta, volna, hogy a régi közismert, s menetjegyek és bérletek érvényességét kontrolláló Volán-dolgozó ezúttal egyszerű utastárs minőségben lesz jelen a tömegközlekedési eszközön.  
                            Cselényi György


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése