2015. január 3., szombat

Irtsuk a hülyeséget Magyarországon!

Most, év elején különösen tervezgetjük, mit, hogyan kellene csinálni! Szerintem az egyik legfontosabb feladat a hülyeség irtása.

Falra tudnék mászni akkor, amikor azt hallom, hogy egy munkára jelentkező 50 éves embernek azt mondják, fiatalabbra gondoltak…. A múltkor egy 52 éves férfivel valahol közölték,  maga már inkább vigyázzon az unokákra!
Mellesleg ezt az embert régen ismerem. A munkát igencsak bíró, tanyán lakó illetőről van szó, aki gyerekkorától kezdve keményen dolgozik, a nehéz fizikai munkához hozzá van szokva, mellesleg kitűnő az egészségi és a pszichés állapota. Bármelyik fiatalember mellé odamerném állítani dolgozni, s meggyőződésem, hogy nem kellene szégyenkeznie.

Humánus módszerrel, felvilágosítással, de hazánkban irtani kellene azt a szemléletet, életmódkövetést, hogy 50-60 éves emberek készülnek a halálra.
Eszembe jut a 85 éves Vera néni, anyósom kállósemjéni szomszédja. Ez a hölgy nem néz ki 60 évesnek se. Miért? Azért mert okosan él. Mindennap tornázik, s gyorsgyalogol 4-5 kilométert. Bújja a természetgyógyászattal foglalkozó újságokat, internetes oldalakat. Délig csak gyógyteákat iszik. Ha úgy érzi, egyik nap kicsit többet evett a kelleténél, akkor beiktat egy-két nap böjtöt.
Fokhagyma és almaecet

Elmesélte, hogy évtizedekig Amerikában volt szakács. Bármi baja adódott, nem mert orvoshoz menni, mert akkor a megtakarított pénze nagy részének búcsút inthetett volna. Például, ha megfázott, s fájt a torka, megreszelt egy-két gerezd fokhagymát, majd az apró, pépes, darabkák egy részét az ujjával a szájában, a gégéje közelébe kente, s rövid idő múlva semmi baja se volt. Fokhagymát rendszeresen fogyaszt. De nemcsak úgy, hogy megkeni vele a pirítós kenyér tetejét, hanem rászeli, akár a vajas kenyérre, mint más a retket szokta, s úgy fogyasztja el. Rendszeresen iszik almaecetet, olyan formában, hogy kb. két deci vízbe tesz egy kávéskanál almaecetet, s azt apránként megiszogatja. 

Meggyőződése, hogy az sokféle bajra jó, s az erek faláról eltávolítja a lerakódásokat. Tehát szerinte kiváló érelmeszesedés ellen. Gyomor- és béltisztító hatása is van.
Bármilyen alattomos betegség kialakulását megelőzendő, évente egyszer elmegy az orvoshoz vérvételre. A múltkor a doktor elkérte a személyi igazolványát, mert azt hitte, a néni vagy nem mond igazat az életkoráról, vagy a szellemi leépültsége okán nem tudja azt megmondani. Az orvos elnézést kért a kételkedéséért.

Gyorsgyaloglás

És mit mutatnak Vera néni loboratóriumi leletei? Semmi rosszat. Valamennyi adata középen van. Az orvos közölte vele, az ilyen leletet megirigyelhetné sok 20 éves, sőt ő maga, a doktor is.   
Vera néni gondolta, egy városban, még ha az nem túl nagy is, pezsgőbb az élet a kállósemjéninél. Ezért Semjénből Nagykállóba költözött. Az utcában több családi ház kapujában minden reggel várják érkezését, ugyanis néhányan megirigyelvén Vera néni életkedvét és -erejét, kedvet kaptak a vele való gyorsgyalogláshoz.  Nemrégen az egyik idős asszony azt mondta neki, hogy „Te, Vera, amióta veled tartok, azt eszek, iszok, amit mondtál, fele annyi gyógyszert nem szedek, mint korábban, s frissnek, energikusnak érzem magam. A házi munkákat szinte fáradtságot nem érezve végzem, arról nem is beszélve, hogy elmúlt a láb- és derékfájásom."

Szóval kedves, olvasóim, aki még eddig nem tette meg, szakítson régi meggyőződésével, beidegződésével, amelynek gyakori, mondhatni kulcsszavai a következők: ebben korban már…, eljárt az idő…., leárt a szavatossági idő…., hatvan felé hazafelé….., az embernek már semmije se úgy működik….stb.  Inkább éljünk abban a szellemen, hogy öreg a nagyanyátok térde kalácsa, nekem még rengeteg elérendő, megvalósítandó célom, tervem van, úgy, hogy még 70-80 év után is ráérek készülni „hazafelé”.
                                  Cselényi György  
     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése