Adalék a GMO témájához
Napjainkban egyre
több szó esik arról: hazánk fontos érdeke, hogy mentes legyen a genetikailag
módosított növények termesztésétől és az azok felhasználásával előállított
termékek fogyasztásától. Mi több, Magyarország egyik fő szorgalmazója
kezdeményezője annak, hogy az említett törekvést, célt Európa minden állama
tűzze napirendjére.
E témakörhöz némi “adalékkal” jómagam is szeretnék hozzászólni, mégpedig
annak révén, hogy néhány évvel ezelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán
biokonferenciát rendeztek. Az előadásokon elhangzott beszédekből felidézek
néhány mondatot, gondolatot. Mindezt annak idején a Gazdafórum című mezőgazdasági lapban megírtam. (Megjegyzem, az újságot - a készítőinek nem, vagy nagyon kevésbé felróható okok miatt - az adóhatóság volt kedves tulajdonképpen kivégezni.)
Nem tesztelték megfelelően
Pusztai Árpád profeszor elmondta, hogy komoly probléma az allergenicitás. Nem lehet megmondani, hogy a génmódosított növényre a szervezetünk miként fog reagálni. Ennek kiderítésére az embereket kísérleti nyúlként használják. Az GM növényeket nem tesztelték tudományosan elfogadható módszerekkel. Amikor a patkányokat etették génmódosított burgonyát tartalmazó táplálékkal, és az állatokat összehasonlították a kontroll csoporttal, azt tapasztalták, hogy az első csoport növekedése csökkent, s lelassult az immunrendszerük működése. Megváltozott a belső szerveik struktúrája és működése. A szója egyébként is táplálkozás-éllettani szempontból nagyon gyenge készítmény. A korábbi technológiák mindig kontrollálhatók, a károk, s a problémák helyi jellegűek voltak. A GM az emberiség történetében visszafordíthatatlan technológia. Az e technológiát ellenzőket állandóan vádakkal illetik. Az USA-ban a biotechnológiai ipar jövendő profitjára van építve a nyugdíjalap.
A multinacionális cégek fantasztikus erővel és rábeszélőképességgel
rendelkeznek. A céljaikat, a profitjukat az uralmon lévő politikusok
segítségével érik el. A kormányok a multi cégek nyomása alatt alakítják ki
politikájukat. A kettő kibogozhatatlanul összefonódott egymással.
Összefoglalva: a jelenleg forgalomban lévő GM növények és a belőlük
készült takarmányok felületes technikával készülnek. Nem tesztelték őket
megfelelően és tudományos alapossággal. Korán engedélyezték a piacra
kerülésüket.
Mit hozhat a jövő? Akkor van jövőnk, ha abbahagyjuk ezt az őrültséget és
a természetes, továbbá a fenntartható termesztési módszerek alkalmazásához
térünk vissza. Magyarországnak az ökológiai adottságai miatt uralnia kellene az
európai biotermesztés piacát.
A táplálékod legyen a gyógyszered!
Bardócz Zsuzsa professzor asszony azt mondta, az vagy, amit eszel. Az ősök szerint a
táplálékod legyen a gyógyszered. Nem mindegy, hogy a táplálékok milyen
forrásból kerülnek az asztalra. A fejlett országokban arra törekednek, hogy
minél több és minél olcsóbb élelmiszert lehessen termelni. Ennek következménye
az elhízás és folyamatosan nő a rákos betegek száma. Az adatok szerint a
betegségek 80%-a összefügg a táplálkozással. Az élelmiszerekben mi az, amit
megveszünk, s mi az, amit kapunk? Tartalmazzák az összes mezőgazdaságban használt
vegyszer maradékát, az ipari technológia segédanyagait, adalékot, színezéket,
állagjavítót, hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat, hormonokat,
antibotikumokat és állatgyógyszer-maradványokat.
Régen a kenyérnél lisztet, sót, vizet, élesztőt, vagy kovászt
használtak. Ma már tele van adalékanyagokkal, stabilizátorokkal, puffasztókkal.
Nem az a cél, hogy tápláló legyen, hanem az, hogy jól nézzen ki.
Tisztában kell vele lennünk, hogy a génmódosított növényeket nem a
kiskertekbe találták ki. A génmódosított növények a természetben nem fordulnak
elő. Míg hazánkban a génmódosított növény termesztése nem engedélyezett, addig
a génmódosított kukorica, mint élelmiszer behozatala nem tiltott, tehát esszük.
Ráadásul a legtöbb esetben nem jelölik őket.
Állatkísérletek során tapasztalták, hogy a GMO-s szójával etetett
állatok közül több pusztult el, s a megszületett állatok súlya kisebb volt,
mint a tradicionális szóján tartott. Asztmás, allergiás tüneteket váltottak
ki.
A GMO-s növények termesztésének nincs szakmailag alátámasztható indoka
Darvas Béla professzor, egyetemi tanár elöljáróban megjegyezte, hogy nincs
veszélytelen technológia. A növényi biotechnológiával összefüggésben bántó a
mellékbeszélés és veszélyes a hiszékenységünk. Nemcsak mezőgazdasági, hanem környezetvédelmi,
ipari és egészségügyi géntechnológia is van. A megítélésük lényegesen eltér
egymástól. A legkevesebb kritika az egészségügyi géntechnológiát övezi.
Mindenki eldöntheti, hogy választ-e ilyen gyógyszert. Az állati biotechnológiát
sem illetik szigorú kritikával, mert az állatok bezárva tarthatók,
megszámolhatók, a transzgén elszabadulása nem rejt különösebb veszélyt.
A legnagyobb indulatot a növényi géntechnológia váltja ki. A természetbe
kikerülhet olyan növény, amelynek pollenje megporozhat más fajtákat, s ennek
révén sok nem kívánatos dolog bekövetkezhet. Az elsőgenerációs GMO-s növények
között vannak gyomirtószertűrő és rovarellenálló növények. Később láttunk
vírusellenállókat és módosított beltartalmúakat. A harmadik generációsak között
pedig hidegtűrőket. Léteznek gyógyszertermelők, vagy mosóporenzimet gyártó
növények is.
Európa hiányolja az elmaradt vizsgálatokat. Próbálja ezeket pótolni, ami
nem könnyű, mert a nagy nemzetközi vállalatok birtokolják a vetőmagot, s azt
azoknak a vizsgálóknak adnak, akik számukra kellemes eredményeket produkálnak.
A Darvas úrék kutatócsoportja 3 évig kapott vetőmagot, majd miután kiderült,
hogy kellemetlen eredmények is vannak, attól kezdve nem adtak nekik vetőmagot.
De ezzel nincsenek egyedül Európában.
A gyomirtószertűrő növények esetében arról van szó, hogy totális
gyomirtó szert lehet úgy alkalmazni, hogy a hatását kizárólag a genetikailag
módosított növény élje túl. Ez úgy érhető el, hogy a növénybe kerül egy, a
gyomirtó szert kevésbé fitotoxikus variánssá átalakító gén. Ezzel együtt a
növényben megjelennek ismeretlen szermaradékok.
Van rovarpatogén toxinokat termelő baktériumcsoport. Ez a gén kerül be a
kukoricába. A legfontosabb előnyök között említik a magasabb terméshozamot.
Persze az ilyen növény sem terem többet, csak mondjuk a kukoricánál annyival,
amit a kukoricamoly elleni védettség eredményez. Említik a csökkent
vegyszer-felhasználást, pedig a GMO technológiánáln eleve vegyszer-felhasználás
történik.
A másik tábor szerint a GMO-s növényeknél pótlólagos problémák
jelenhetnek meg. A termék nem keresett, a világpiacon szinte eladhatatlan. Nem
véletlen, hogy USA-ban piacvesztési segély címén óriási pénzeket különítenek el
a gazdák számára. Rezisztencia alakulhat ki. Labilisak a fajták. A
tarlómaradványokkal rendkívüli mennyiségű toxin kerül a talajba. Vajon mi
történik azokkal talajban élő állatokkal, amelyek felaprítják ezeket a GMO-s
tarlómaradványokat. És mi történik a talajt alkotó mikroorganizmusokkal? Erről
nincs adat a világ szakirodalmában. A pollenjük is tartalmaz toxint. Mindez
beleszólhat az ember szaporodásbiológiájába is. A vetőmagtermelésben
monitorozást kellene bevezetni, ami növelné az ilyen termesztés költségét.
A méhészek is ellene vannak, mert kérdéses lesz a méz minősítése. De nem
örülnek a GMO-s dolgoknak a természetvédők sem. A fogyasztók pedig Európa
szerte 70%-ban elutasítják. Az elsőgenerációs növények termesztésének hazánkban
nincs szakmailag alátámasztható indoka. De a környezet-egészségügyi kutatásokat
folytatni kellene, mert ahol nem ezt csinálják, s nem tudnak saját nemzeti
eredményt felmutatni (Románia, Bulgária, Ukrajna), ott ezek a cégek elvetik
ezeket a magvakat.
Cselényi György
Kapcsolódó cikk: Biotanácskozás Tarpán
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése