2018. január 21., vasárnap

Kutyák, mint húsminőség-ellenőrök?

Nem vagyok benne biztos, hogy igaz-e, meg általánosan érvényes-e, vagy csak helyi, elszigetelt specialistástól van-e szó. De szerintem a dolog mindenképpen elgondolkodtató.

Hosszú évekig Németországban élt ismerősöm mesélte, hogy ahol lakott, hatalmas a kutyakultusz. (Ebben nincs semmi meglepő, mert tulajdonképpen Magyarországon is hasonló a helyzet.)


A nagy, de a kisebb élelmiszer boltokba is a tulajdonosok bevihetik kutyákat, amit nem kifogásol senki. Nemcsak bevihetik, hanem az általuk kiszemelt, s fóliába csomagolt húsárukat, felvágottakat, kolbászokat, sonkát stb. megszagoltatják kedvencükkel. Ha az eb meg akarja enni, akkor elhiszik, hogy a termék kellő mennyiségű és megfelelő minőségű húst tartalmaz, ezért bizton megvásárolhatják. Nem érdekli őket, mi van a csomagolásra írva, a kutyájuk érzékének hisznek. Ha az eb viselkedése azt mutatja, hogy nem kell neki, akkor a gazdája se tart rá igényt. 

Mindez arra vall, a németek egy része fütyül az adott termék gyártójának állítására, meg az élelmiszer-biztonsági hatóság, hivatal ellenőrzésére, a kutyájának hisz, mert meggyőződése, hogy annak szaglásában, ösztönében nem fog csalódni.

Ismerősöm egyszer megkérdezte az áruház alkalmazottjától, hogy nem tartanak-e attól, hogy az állat benyálazza a hústermék csomagolását, fóliáját? Erre az illető azzal a kérdéssel válaszolt, hogy miért nyálazná be? Ha pedig mégis, akkor a vásárló az árut fedő fóliát annak felbontása előtt egy kis csapvízzel leöblíti és kész, szerinte így a minimális egészségügyi kockázat is elhárul.  A kereskedő hozzátette, ha a vásárlókat a kutyájukkal együtt nem engednék be a boltba, akkor megnézhetnék a fogalmukat, bezárhatnák az üzletet, vagy lehúzhatnák a rolót.

Cselényi György


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése