2017. november 15., szerda

Vannak-e csodák?

Nemrég cikket olvastam, amely egy tudományos előadáson elhangzottakat ismertetett. Különböző, ivásra ajánlott, s gyógyhatásúnak mondott vizekkel összefüggő állításokat cáfolt. Ilyen megfogalmazások voltak olvashatók: 
„...hihetetlennek hangzó gyógyulást ígérnek...” „...ha ez így lenne, üresek lennének a kórházak...” „...illúzió, átverés...”
Nem célom és nem tisztem a szélhámosság pártolása és a csalók melletti kardoskodás, de szerintem bánjunk a témával kicsit óvatosabban.
Úgy vélem, az embereknek nemcsak az arcuk, az ujjlenyomatuk és egyéb jellemzőjük tér el egymástól, hanem az egészségi állapotuk, a panaszuk, a betegségeik, továbbá a különböző gyógymódokra való reagálásuk is. Ha valaki úgy érzi, hogy X cég akármilyen vízétől lett jobban, netán gyógyult meg, akkor miért vádolnánk hazugsággal? Rá lehet, úgy hatott, másra se így, se úgy, esetleg negatívan, vagy maximum a szomját oltotta.
Vagy hadd említsek egy példát, egyben elnézést kérek a vallásos emberektől. Mondjuk, valaki állítja, migrénes fejfájása van. Bemegy a templomba, ujjait a szentelt vízbe mártja, a homlokához érinti, illetve keresztet vet. Ezt követően határozottan állítja: megszűnt a panasza, nem fáj a feje. Egy másik ember megteszi ugyanezt, s azt mondja, még jobban fáj a feje, mint korábban. Vajon melyikük hazudik? Lehet, egyikük se! Mindkettő a saját és szuverén igazságát tudatta velünk, s szerintem nincs okunk kételkedni benne.
Vagy öntsünk két pohárba csapvizet. Mondjuk egy papnak, hogy az egyiket szentelje meg. Miután megtette, a két pohár vizet vigyük be egy korszerű laboratóriumba, s vetessük vizsgálat alá, hogy a szentelt és a nem szentelt víz milyen fizikai és kémiai eltérést mutat. Lehet, semmilyet se fog! Akkor a papokat helyezzék vád alá, mert a hívőknek azt sugallják, hogy a szentelt vízzel, az áldozással, vagy az úrvacsorával érnek valamit? De a templomokat rendszeresen látogatók nagy része bizonyosan úgy érzi, hogy a szentelt víztől újjá született, megújult erővel, bölcsességgel és sikeresen folytathatta útját, életét, számos gondja megoldódott, legalábbis elviselhetőbbé vált. Miért kételkednénk szavaik igazságában?
A hitet soha és semmiből nem lehet és nem is szabad kihagyni! Fogadni mernék, hogy számos, hivatalosan felíratható, s a gyógyszertárban beszerezhető valami hatásának nagy része is a hiten, a bizalmon alapul. Sőt az az orvos-beteg kapcsolatának is elengedhetetlen része.
Rengeteg dolgot nem lehet megmagyarázni észérvekkel, meg gyakorlati kísérletek révén. Csak tudjuk, van, lehet, s valamiképpen működik, de igazából nem tudjuk, hogyan. Bármennyire biztosak vagyunk valamiben, hogy mennyire tudjuk, az okokat firtató két-három kérdés után eljutunk oda, hogy valójában és mélységében fogalmunk sincs róla.
Én azt mondom, ne bántsuk a különböző vizek kínálóit, forgalmazóit, fogyasztóit! Hadd mondják a magukét. Hosszú távon a valótlanság úgy is kiderül, s minden elfoglalja értékhelyét. A hamisat tudatosan állítók pedig számoljanak el önmaguk lelkiismeretével, ha van nekik.
Lehet, hogy igaz a közmondás, hogy egy huncutul megszerzett garas, ezer annyit visz!
Felmerül a kérdés: vannak-e csodák? Szerintem vannak! S hogy ki, mit vesz, vagy vehet annak, abba most ne bonyolódjunk bele!
Az, hogy dobog szívünk, meg egyáltalán élünk, kell-e ennél nagyobb csoda?
Cselényi György
Az űrlap teteje

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése