2017. június 20., kedd

Családmenedzserekre lenne szükség

A minap írtam arról, hogy szimpatikus számomra a kormány védőnőket támogató erőfeszítése. Továbbá értem, hogy a demográfiai helyzet javítása érdekében igencsak számítanak tevékenységükre. Elismerem azt is, mivel a magyarországi védőnői szolgálat egyedülálló a világban, ezért hungarikumnak tekinthető.
De kifejtettem, hogy szerintem kicsit eljárt az idő e szolgálat fölött, mert hazánkban óriásit fejlődött az egészségügyi ellátás azon nyomorúságos időszakhoz képest, amikor a védőnők, anyatej, ruha-, pénz- és egyéb adománygyűjtő és egészségügyi tanácsadó tevékenységére igencsak szükség volt.
Továbbá manapság a kismamák nagy része művelt, kulturált, s igen tájékozott. Már a baba kihordásának időszakában rengeteget olvasnak, s elméletben is készülnek babájuk megszülésére, ápolására, etetésére, ellátására, felnevelésére. Rendszeresen részt vesznek tanácsadásokon, orvosi kontrollon. Ha gondjuk van, pillanatok alatt konzultálhatnak a megfelelő szakemberrel.
Továbbá az Internet és az okos telefonok világában a kismamák gyakran a szülész-nőgyógyászt és a gyermek szakorvost is zavarba hozzák informáltságukkal. Tehát a védőnőknek egyre kevesebb olyan tudást kell átadniuk a mamáknak, amely újdonság számukra.
Sokan egyetértettek velem, de voltak, akik nem. 


xxxxx

Úgy vélem, sokkal nagyobb szükség lenne családmenedzserekre. Például, ahol kiderül, hogy egy család nagy anyagi gonddal küzd, kilátástalannak tűnik a helyzete, azt mindennap, vagy ha nem is mindennap, de gyakran felkeresné egy mentor, vagy családmenedzser. Joga lenne hozzá, hogy megtudja, mennyi a família havi bevétele, segélyekből, közmunkából, bármiből. Megtanítaná a felnőtteknek, hogy bizonyos összeget tervezzenek be a villanyszámlára, a fűtési, az élelmiszer- és ruhavásárlásra, szóval minden előre látható kiadás fedezésére. Nem ártana egy kis pénzt félre tenni váratlan kiadásokra, pl. az elromlott mosógép megjavíttatására.

Rögtön meglátszana, hogy a bevételek és a kiadások miként viszonyulnak egymáshoz. Ha a bevétel nem fedezi a kiadásokat, akkor meg kellene vizsgálni, min lehet spórolni. Mondjuk az apuka és az anyuka két doboz cigaretta helyett csak 10 szál cigit füstölne el naponta. Hátha a sör- és egyéb drága italok nélkül is meglehetne lenni.
Meg kellene beszélni a házaspárral, hogy mi lenne, ha a mama és a papa viszonylag olcsó, de tápláló és kiadós ételeket főzne a családnak, s ne csipszre, meg pizzára költenék a pénzt.
Ha falusi környezetben, családi házban laknak, akkor meg lehetne beszélni, hogy hátha termelhetnének maguknak zöldséget, tarthatnának néhány tyúkocskát, amelyek révén olcsóbban tennének szert a tojásra, amelynek segítségével finom lebbencs, laska tészta, készíthető, azokból pedig pl. öhön, túrós csusza, káposztás és krumplis tészta, továbbá mákos, vagy diós metélt. Meleg, finom és laktatós ételek.
Szóval olyan ember venné kézbe a család pénzügyeit és anyagi életének irányítását, aki képes megtanítani a szülőket ésszerűen gazdálkodni, a pénzt beosztani. S nem az lenne, hogy a segély, vagy a fizetés kézhezvételét követő néhány nap múlva nincs egy fillér se, s a család, benne a gyerekek éheznek. A papa pedig a szorult helyzeten segítendő, gyakran illegálisan, netán bűncselekmény elkövetése révén is igyekszik bevételre szert tenni.
Azt is el tudnám képzelni, hogy a nagyon problémás családok fenntartói nem kapnának a kezükbe egy fillért se addig, ameddig nem mutatnak megfelelő készséget a bevétel megfelelő beosztására. Számukra a menedzser venné meg azt, amire feltétlenül szükségük van.
De ha az rajzolódik ki, hogy a család a gondos, beosztó, ésszerű és takarékos életmódja mellett se képes boldogulni, akkor azok segélyét, támogatását a menedzser javaslatára növelni kellene.
Egy értelmes érettségizett, vagy felsőfokon képzett menedzser figyelme kiterjedhetne a gyerekek iskola helytállásának szemmel tartására is. Ha kell, tanácsokat adna, netán korrepetálna is. Ezzel talán elérhető lenne, hogy kevesebb legyen a kudarcokat elszenvedő, továbbá iskolaelhagyó, csavargó, problémás diák.
Szóval szerintem ilyen családmenedzserekre, -irányítókra sokkal nagyobb szükség lenne, mint védőnőkre.

Cselényi György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése