2017. július 2., vasárnap

Mi a német gazdaság titka?

Sokan emlegetik a német gazdasági csodát. Amerika új elnöke is szemére veti a németeknek az USA-val szembeni kereskedelmi többletet. Azon gondolkodtam, mi lehet a német gazdaság eredményességének titka? Azt hiszem, a pontosság, az ötletesség és a praktikum.

Minek alapján állítom mindezt? Például az elektromos főzőlapjuk kialakításának okán.

Onnan kezdem, hogy abban a lakásban, ahol e sorokat írom – állítólag biztonsági okokból – tiltott a gáztűzhely használata. A gázvezeték úgy van kialakítva, hogy annak segítségével a fürdőszobai gázkazán és a szobai vizes radiátor működtethető, de a vezetékhez – jelentős beavatkozás, átalakítás nélkül – nem csatlakoztatható gáztűzhely.

De nyilvánvalóan főzni kell. Az utóbbi 1-2 hónapban műveltem ezt a mikrosütővel, de gyanakszom, a több évi zavartalan működése után a vele való főzés jelentősen közrejátszott a tönkremenetelében.

A főzést elektromos főzőlappal oldom meg. De rövid ideig tartó használat után már több felmondta a szolgálatot. Legutóbb Németországban gyártott elektromos főzőlapot vásároltam, s meggyőződésem, hogy ez sokáig fogja bírni az osztályharcot.

Miért? Szerintem egy látszólag apróság, az automata biztonsági kapcsolója és a vele összeköttetésben lévő hőbiztosíték miatt. A működtetése közben az oldalán lévő jelzőlámpa sűrűn be- és kikapcsol, vagyis világít és kialszik... Vagyis a biztonsági kapcsoló nem engedi a készüléket túlmelegedni, hiszen az amikor elér egy kritikus hőfokot, a berendezés azonnal kikapcsol, majd ha lehűlt, akkor vissza...

A leves, ha forrni kezd, akkor a lé mondhatni, „diszkréten” buborékol, nem akar kifutni; a fazékban, lábasban lévő gőz nem emelgeti a fedőt, stb.

A korábban vett főzőlapok nem voltak ilyen érzékeny biztonsági kapcsolóval ellátva, a forró víz gyakran kifutott a fazékból, s a készülék hamar meghibásodott. E problémára a németek minden bizonnyal hatékony és praktikus megoldást dolgoztak ki. Az is jó, hogy a főzőlap külső része rozsdamentes acélból van, s könnyű tisztán tartani.   

A német ipar teljesítménye, úgymond levette a lábáról feleségemet és lányaimat is. A nejem rendszerint német üzletben vásárol magának és a gyerekeknek ruhát, cipőt...  A kisebbik lányom a német tervezők, meg egyáltalán a német ipar produktumáról elismerően szólt. Például mutatta a hosszú szárú sportnadrágját, amelynek alsó, a combot fedő része hálószerű. Ezért akármilyen melegben és akármilyen gyorsan fut, vagy kerékpározik, nem izzad bele.

A nejem meg mutatta a szinte pihe könnyű német edzőcipőjét, amelyben szerinte élvezet szaladni. E lábbelit mosógépben is tisztíthatja, a varrásai évek után sem kezdenek szakadozni, foszladozni, s a bőre is igen rövid idő alatt megszárad. A német edzőcipő 5 év után is cipő, vagyis használható, míg a más országban gyártottak kihordási idejét meglehetősen rövidnek találta. De a németek által gyártott dzsekik és más ruhák is kitűnnek a többiek közül célszerű, praktikus megoldásaikkal, kialakításukkal.

Úgy vélem, a német áruk a jó minőségű alapanyagaik, a gondos tervezésük, a precíz elkészítésük és a tartósságuk miatt tarolnak a világpiacon. Szerintem ez a német gazdaság sikerének titka, amellyel egyelőre kevesen tudják felvenni a versenyt. Hogy konkurálni tudjanak velük, ezért a jövőben igyekezniük kell, mert egyébként csak panaszkodni lesz módjuk a németek velük szembeni kereskedelmi többlete miatt.

Cselényi György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése