2017. június 18., vasárnap

A magyar gazdasági diplomácia újabb sikere

A csatlakozási okmányok átadásával és az első tőkerészlet átutalásával Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) – ezt közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű nemzetközi bank Koreában zajló éves közgyűlése után. Ezzel Magyarország is részese lehet Kína egyik legnagyobb projektjének.
xxx

Lehet, mi, magyarok pici hangya vagyunk az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) ügyleteiben, de Kína és a többi főszereplő minden bizonnyal kedvezőn fogadja gesztusunkat, csatlakozásunkat. Igaz, hogy Kína, illetve Ázsia messze van tőlünk, hatalmas üzleti lehetőségek nemigen nyílnak a magyar cégek számára az ázsiai infrastruktúra fejlesztésében, de a valamiféle bedolgozói, szolgáltató szerepkörrel is jól járhatunk. Hosszú távon mindenképpen előnyös lehet egy ilyen óriási tőkét mozgató bank, illetve országcsoport tevékenységében részt venni.

Nemrégen olvastam, hogy Kína hatalmas vasút- és közútépítést végez, vagy azt tervezi Afrikában. Szerintem e kontinensen lakók számára az az igazi segítség, ha hozzájárulok az ottani körülmények élhetőbbé tételéhez. S nem az, hogy népcsoportokat fegyverzek fel, ugrasztok egymásnak, továbbá afrikaiak millióit bolondítom Európába. Ez utóbbival Afrika gondjai nem oldódnak meg, viszont az európai országok, illetve népek élete ellehetetlenül.

Kína szemmel láthatóan arra törekszik minden országgal kapcsolatban – persze amelyekkel lehet – , hogy kölcsönösségi alapon működjön együtt, de ne szóljunk bele egymás belső életébe, dolgaiba, ne akarjunk senkinek diktálni, ne akarjunk senkit leckéztetni semmiből, s ne akarjunk politikai elképzeléseket, társadalmi berendezkedési modelleket exportálni. Az együttműködés valóban kooperáció legyen, s a cél ne a másik kizsebelése, örök életére szóló adósrabszolgává tétele legyen. Azok, akik mások tönkretételére játszanak, vesztésre állnak. Ők vagy be állnak a tisztességesen üzletelők táborába, vagy hosszú távon nagyon rossz helyzetben találhatják magukat.

Örüljünk a magyar gazdasági diplomácia újabb sikerének, hogy helyet kaptunk, ráadásul szívesen fogadnak bennünket abban a szervezetben, ahol, ha nem is gazdagszunk meg, de hosszú távon tisztes műszaki, gazdasági, agrár, egészségügyi és más megbízáshoz juthatunk, s ez által a súlyunkhoz, jelentségünkhöz illeszkedő, de számunkra mégiscsak komoly anyagi bevételre tehetünk szert.   

Cselényi György          


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése