2015. június 13., szombat

Már megint panaszkodnak ránk

Vannak, akik Brüsszelt óvó néninek, vagy óvó bácsinak tekintik

Az Európai Bizottsághoz fordult a multinacionális kereskedelmi vállalatokat képviselő EuroCommerce, melynek vezetője, Kenneth Bengtsson a magyarországi állapotokról panaszkodott a brüsszeli testületnek – értesült a Népszabadság. 

A hazai piacon hozott kormányzati rendelkezések között megemlítik a plázastopot, az ez évtől megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, illetve azt a szabályt, mely szerint kétévi veszteséges működés után a láncoknak ki kell vonulniuk a napi fogyasztási cikkek magyarországi piacáról.

Bengtsson a bizottsági elnöknek, Jean-Claude Junckernek írott levelében azt állítja: a magyar kormány arra kényszeríti a tagállami kereskedőket, hogy elhagyják hazánkat és feladják itteni beruházásaikat. Az írás szerint az Orbán-kormány középtávú stratégiai célja a külföldi befektetők kiszorítása. Juncker nevében Daniel Calléja Crespo belsőpiaci főigazgató azt válaszolta, folyamatosan vizsgálják a magyar kiskereskedelmet érintő változásokat.

– A multinacionális vállalatok ismét Brüsszelen keresztül próbálják érvényesíteni az akaratukat, holott a közelmúltban hozott intézkedések a piac egyetlen szereplőjét sem kívánják hátrányos helyzetbe hozni, és az elmúlt időszak sem igazolja a cégek aggodalmait – reagált a Napi Gazdaságnak a kereskedelempolitika összehangolásáért felelős miniszteri biztos. Szatmáry Kristóf emlékeztetett: a szabályok a piaci aránytalanságok kiegyenlítését szolgálják, valamint az arányosabb közteherviselést erősítik. Felidézte, akad olyan nemzetközi társaság, amely csak papíron termel veszteséget hazánkban, miközben a valóságban milliárdos nagyságrendben utalja át bevételeit külföldi anyavállalatának az adózás előtt.

xxxx

Az embernek megáll az esze! Mi a fene a zajlik itt? Vannak, akik Brüsszelt óvó néninek, vagy óvó bácsinak tekintik, ahová lehet szaladni panaszkodni, ha úgy vélik, valami sérelem érte őket.

Egy ország népe a saját hazájában miért ne vezethetne be bizonyos rendelkezéseket, szabályokat? Például miért ne mondhatná azt, hogy köszönjük szépen, ebben az országban már van elegendő pláza, sőt kicsit soknak is találjuk, ezért a jövőben többet és újabbat nem kérünk!

Mi van akkor, ha az EU, illetve Brüsszel az mondja, hogy ezzel nem ért egyet, s igenis tessék lehetővé tenni, hogy bárki a neki tetsző helyen plázát építhessen! Ez elképesztő lenne! Talán sértené a magántulajdon szentségét is, mert ilyen alapon azt is elő lehetne írni, hogy én bárkinek az udvarán (a gazda akarata ellenére) létesíthessek krumplivermet.
Szerintem az EU tekintélyét, ázsióját jelentősen aláássa az, hogy lassan mindenbe bele szeretne szólni. Valamennyi nemzetnek szabad elhatározása kell legyen az, hogy hány, mekkora és milyen kereskedelmi láncokat enged be a saját területére, továbbá hajlandó-e befogadni gazdasági menekülteket stb. Ilyen ügyekben nem lehet és nem szabad döntést hozni hatalmi szóval, mondhatni az ország népének feje fölött, akarata ellenére.

Az erőszak, mint általában semmiben, így e téren sem eredményezhet semmi jót. Ezért abba kellene hagyni a Brüsszelben való panaszkodást, és ebben sem lenne szabad reménykedni, hogyha valamit egy ország nem akar, akkor arra Brüsszel majd rákényszeríti. Az erre irányuló szándékokat határozottan el kell vetni, vissza kell utasítani.

                       Cselényi György  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése