2015. június 13., szombat

Az eperszedő nő - A Jó Isten gondoskodik mindenkiről

Szülővárosomban az egyik forgalmas kivezető főút mentén, de még jócskán belterületen, tulajdonképpen a senki földjén magas eperfa árválkodik. Az útszegély és a házak közötti néhány méter széles füves területen ontja a gyümölcsöket, amelynek nagy része a pirosról fekete színűre változás után a földön és az útburkolaton landol. 

Ott rövid idő alatt szétmállik, megsemmisül,  fekete folttal jelezvén elmúlását. Az utóbbiba a személy- és járműforgalom is jócskán közrejátszik. Hernyókat sem a fán, sem a földön nem látok, mert úgy vélem, az óriási járműforgalomból származó elégett üzemanyag-maradék spontán és ingyen pótolja a permetezést.   

Utam gyakran vezet az eperfa mellett. Régebben az egész országban, de főként a parasztházaknál található volt ilyen. Manapság, különösen a városi környezetben a hulló termése miatt kevésbé népszerű. Ez itt maradt, dacolván a múló évtizedekkel.

A minap furcsa dolog történt. Egy középkorú nő szüretelte az állva elérhető magasságban lévő apró gyümölcsöket. Azokat részben a szájába, részben a mellette lévő reklámszatyrába tette. A hölgy haja hosszú és dús volt, fodrász régen munkálkodott rajta. A sötét, vastag, meleg nadrágja, blúza azt sugallta, a Vöröskeresztnél, vagy valamely segélyszolgálatnál, vagy a kukákból azokhoz jutott hozzá.  A fa tövébe lerakott két tömött szatyra valószínűleg az aznapi gyűjtőmunkájának eredményét jelképezte.

A fekete eper a magas a savtartalma, üdítően savanykás, pikánsan édeskés, jellegzetesen erdei gyümölcs íze szemmel láthatóan jólesett neki.

 Olvasom, hogy az eperfa gyümölcse rákellenes, antivirális és antibakteriális hatású. A tradicionális távol keleti gyógyászatban a leveléből készült teát megfázás, köhögés, szájüregi betegségek, szemgyulladás esetén, tejelválasztás fokozására; az ágak főzetét reumára, a gyökérkéregfőzetét köhögés ellen, ödéma- és gyulladáscsökkentőként, lázcsillapításra, diabétesz kezelésére, hashajtóként, féreghajtóként; a termést székrekedés esetén alkalmazzák.

Visszatérve az eperszedő nőre: igaz lehet a hit és a mondás: a Jóisten gondoskodik mindenkiről!


Cselényi György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése