2015. június 28., vasárnap

Gyertek haza...!

Köpjetek a magasabb munkabérre!

Találkoztam volt kolléganőmmel, aki a közelmúltbeli összefutásunkkor arról számolt be, hogy a 30 esztendős gépészmérnök fia Angliában dolgozik. Érdeklődtem, miként boldogul a srác?

– Á...á, költözik haza – mondta a hölgy. – Igaz, többet keres, mint Magyarországon, de nem bírja, elege van a mindennapos megaláztatásból. Egy benzinkútnál dolgozik, s a főnöke, a tulajdonos, egy 19 éves taknyos angol kölyök amint reggelente megérkezik Chevroletjével, egész nap cseszegeti, ugráltatja a fiamat. Pedig az világéletében igencsak szorgalmasan és lelkiismeretesen dolgozott.

A munkaadója csak azt hajtja angolul, ha ilyen lassan fogod végezni a munkádat, kirúglak. A nő fiának az az érzése, hogy a góré a fenyegetést nem gondolja komolyan, mert kedveli a fehér embert, ugyanis Londonban manapság már órákat lehet sétálni anélkül, hogy egyetlen fehér emberrel is találkozna az ember, de szereti játszani az uralkodót, a parancsnokot, a vezért, s lépten-nyomon megalázni a szerencsétlen, kiszolgáltatott magyar embert.

Az asszony arról is beszámolt, hogy a gyereke a rettenetes lakhatási viszonyokra is panaszkodott. A környezetében rengeteg az idegen, köztük színes bőrű bevándorló, akik viselkedése, életvitele miatt a szabad idejében nem tud pihenni, ezért szörnyen kimerültnek érzi magát. Minden héten pénteken kap fizetést, 13 órakor kerül a számlájára a pénz, de azt hiába mondja a házigazdának, az a csaknem nyomorszállásról már 12 órakor dobná az utcára a bőröndjét, mert jönne az újabb kelet-közép-európai szerencsétlen munkavállaló.

A mérnök srác azt mondta az anyjának, hogy besokallt, elege van, nem bírja és nem is tűri tovább a megaláztatást. S ha Magyarországon naponta egyetlen darab száraz kenyér jut neki, akkor is hazajön. Ha valaki tisztességes körülmények között akar élni, meg rendesen óhajt étkezni, tehát nem akar szenvedni, nélkülözni, akkor Nyugat-Európában sem tud sok pénzt megspórolni. 
    
Úgy vélem, az említett problémákkal nem egyedül küzd ez az ember. Mit lehet erre mondani? Azt, hogy illető gondját teljesen megértem, sőt együtt érzek vele. Arra biztatok másokat is, hogy ne tűrjék, hogy az angolok, vagy bármely más nemzetiségű, kicsit jobb anyagi helyzetű emberek beléjük töröljék szaros cipőjüket. Ne tűrjék a pszichés megsemmisülést. Köpjenek a nyugaton fizetett kicsit magasabb munkabérre, s térjenek haza! Hátha a sorsuk, anyagi helyzetük itthon is elviselhetővé válik.


                                                    Cselényi György 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése