2015. március 25., szerda

Bárminek képzeljük magunkat, picik, sőt semmik vagyunk a természet és a műszaki élet titkainak megfejtésében


Az első, helikopterről készített fotó a területről, ahol a gép lezuhant (Forrás: twitter) - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/20640/Lezuhant_egy_Germanwingsgep_DelFranciaorszagban#sthash.UMc3Wqpt.dpuf

Lezuhant a Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban. Az Airbus 320-as gépen 150-en utaztak, 144 utas, két pilóta és négy utaskísérő. 

Egy mentőhelikopternek sikerült leszállnia a becsapódás helyszínén, majd jelentette: nincsenek túlélők. Sajtóértesülések szerint egy német iskoláscsoport is a fedélzeten volt. Kiderült, hogy a lezuhant géppel hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren, ezt a Lufthansa is megerősítette.

Idézetek egy tudósításból:

„...amikor a repülő előzetes engedély nélkül süllyedni kezdett, a légiirányítók azonnal hívták a pilótát, de nem érkezett válasz....
„...A gép azonban továbbsüllyedt. Négy perccel később a légiirányítás kiadta a vészjelzést, s rá négy percre, 2 ezer méteres magasságban a gép eltűnt a radarok képernyőjéről...
„...A gép legutóbb rutinellenőzésen tegnap vett részt....”
„Egy helyi lakos a La Provence című lapnak azt mondta, hogy látta a roncsokat, és nincs kétsége afelől, hogy a gép egy sziklafalnak csapódott...”
„...a holttestek összeroncsolódott állapotban vannak, a szárny és a géptörzs egyetlen darabja sem maradt egyben..." 
...A helyszín nehezen közelíthető meg a hó, a rossz időjárás és a közelgő viharok miatt...

-------------------------------------------------------------
Cselényi György megjegyzése:

Szörnyű tragédia, elképzelni is rossz. Hallgatom és olvasom a sok okos szakértőt, az eset lehetséges műszaki, emberi és egyéb okairól.

Talán túlságosan pesszimista vagyok, de attól tartok, a rengeteg számítás, elemzés és okoskodás ellenére se fogunk megtudni soha semmit pontosan a történtekről.
Miért? A válaszhoz, vagy a válasz megértéséhez, vagy inkább megérzéséhez  szerintem elegendő ránézni a mellékelt, a Twitteren megjelent fotóra.

Számomra a fénykép azt sugallja, amiről talán senkit sem kell meggyőzni: Picik, sőt semmit vagyunk a természet és a műszaki élet titkainak megfejtésében. Olykor hisszük, vagy próbáljuk elhinni, hogy tudunk uralkodni, győzedelmeskedni fölöttük, de az legmodernebb technikák és technológiák mellett is az igencsak ingatagnak és esetlegesnek bizonyul.  A természet erőinek kiszolgáltatottak voltunk, vagyunk és leszünk! 
-----------
Részvétem az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése