2015. március 23., hétfő

A kisbefektetők vállaljanak kötelezettséget arra, hogy a csaló brókerektől visszaszerzett pénzüket a Magyar Államkincstár, vagy MNB által kibocsátott értékpapírok megvásárlására fordítják

Tudomásom szerint a brókerbotrány miatt a kisbefektetők szervezkednek. Az erejük, befolyásuk, érdekérvényesítő képességük fokozása érdekében az interneten aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Az emberek részéről a brókerek rendelkezésére bocsátott pénz lényegében megtakarítás, vagyis ma, vagy holnap nem tejet, meg kenyeret akartak belőle vásárolni. Arra gondoltam, mi lenne, ha az aláírók, a pénzük visszaszerzése érdekében szervezkedők valamiféle kötelezettséget vállalnának, vagy ígéretet tennének arra, hogy a brókerektől visszakapott pénzüket azonnal a Magyar Államkincstár, vagy a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott értékpapírok vásárlására fordítják. 

Bírnám, ha a kisbefektetők és a magyar állam a brókerbotrányból nem jönne ki rosszul, hiszen néhány száz milliárd forint nem várt beérkezése a magyar államnak nemigen lenne ellenére, terhére. Akkor többféle kiadást az ország a saját megtakarításából finanszírozhatna, amely egyébként is fontos gazdaságpolitikai célként van megjelölve.  

A kisbefektetői kötelezettség-vállalással talán a hatóságok is nagyobb erőre kapnának, jobban lennének ösztönözve arra, hogy a kisbefektetők pénzét mielőbb visszaszerezzék a csaló szélhámosoktól.

Én még azt is el tudnám képzelni, hogy a brókerek által megkárosítottak a brókercégektől kapott okmányukat átválthatnák MNB-értékpapírra. Ezzel az állam garantálhatná, hogy a pénz nem úszott el, a hatóságok pedig a brókerekből csak "kipréselhetnék", hogy mikor, hová, merre, kinek mennyi pénzt és milyen címen utaltak, szállítottak, juttattak?

Egy-egy, az ügyben kulcsfigurával vádalkut is lehetne kötni, hogy egy "ejnyebejnyével" megússza, ha segít kideríteni, hová tüntették el, illetve honnan, ki(k)től lehetne, kellene visszaszerezni a kisíbolt, elcsalt, ellopott, összességében hatalmas mennyiségű pénzt. 

Cselényi György  

Kapcsolódó cikkek: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése