2017. október 20., péntek

Nemzeti Konzultáció - Ez döbbenetes...

Igencsak meglepődtem, sőt kissé kiakadtam. Telefonos meghívó alapján részt vettem egy, a Nemzeti Konzultáció A SOROS-TERVRŐL - jegyében megtartott lakossági fórumon.

A rendezvény szépen lezajlott, nem volt semmi gond. Ami miatt teljesen „paff” lettem, az érdeklődők körülbelül 65 – 85 éves életkora. Valamennyien elegánsak voltak, kulturáltnak, okosnak, értelmesnek tűntek. Akiket látásból ismertem, azokról tudtam, hogy tanár, mérnök, orvos, lelkész, tehát magas iskolai végzettségű.

Felmerült bennem a kérdés: hol vannak a fiatalok?

Nézzünk a mentségükre felhozható indokok közül néhányat. Vezetékes telefonja jószerével már csak az időseknek van, tehát ők fogadták a hívást, bár lehet, mobil telefonon is zajlott az invitálás. Kora délután éppen az idősek tartózkodtak otthon. Örültek, hogy „jaj, de jó...” a holnap után este lesz egy program, amelyre elmehetek. Fontosnak érezhetem magam, számítanak részvételemre. A magyarság, sőt egész Európa számára életbevágó kérdésekben „egyenes adásban” hallhatom az előadást, a tényeket, a hozzászólásokat, felvetéseket és az azokra adott kormányzati válaszokat. Mi több, ha van érdemi véleményem, mondanivalóm, azt sok ember előtt röviden kifejthetem. Az is lehetséges, hogy az öregek az életútjuk, tapasztalatuk révén a fiataloknál nagyobb felelősséget éreznek a haza sorsa, jelene és jövője iránt. Az ifjak zöme esetében mindezek beéréséhez talán időre van szükség.  

Azt is figyelembe kell venni, hogy a fiatalabbak esetleg egész nap dolgoztak, helytálltak a munkahelyen, az iskolában...., fáradtak, otthon a családban halaszthatatlan teendőik vannak. Továbbá egy ilyen fórumon nemigen hangzik, hangozhat el olyan új dolog, ami a híreket, eseményeket, tendenciákat és a tömegkommunikációt figyelő és a gondolkodó emberek előtt ismeretlenek. Vagy éppen szolgálatban voltak, s a konzultáció miatt nem vettek ki szabadságot. Mi se természetesebb számukra, hogy a Nemzeti Konzultáció kérdőívét értelemszerűen kitöltve elküldik az illetékes helyre.

De hogy még annak okán se láthattam néhány fiatalt, hogy pusztán csak elkísérem a nagymamámat, nagyapámat, ez elkeserített. Döbbenetesnek tartom a fiatalok nagy részének közömbösségét, érdektelenségét, kiábrándultságát.

Az volt a benyomásom, hogy ez az ország tulajdonképpen nagyrészt a nyugdíjasok közéleti aktivitására számíthat. Örülök, hogy nem úgy gondolkodnak, hogy ők már megették a kenyerük javát, s nekik már minden mindegy, utánuk a vízözön. Ameddig a szívük dobban, felelősséget éreznek az utódaik, s végső soron Magyarország és Európa sorsa, perspektívája iránt.

Teljes szívemből kívánom, hogy Isten még nagyon sokáig tartsa meg a nyugdíjasokat erőben, egészségben, elégedettségben, boldogságban, hogy időtlen időkig ne hagyják a fiatalokat és a hazát magára. A jövőben is tegyenek meg minden tőlük telhetőt a magyarság és a világ minden jó szándékú embere érdekében.

Azért is drukkolok, hogy kellő számban legyenek fiatalabb követőik, akik nem csak akkor akarnak a cselekvés útjára lépni, ha elődeik végképpen kénytelenek letenni a „lantot”!  

Cselényi György  
  
   


   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése