2015. április 25., szombat

Életpályamodell munkásoknak?

A kabinet célja, hogy minél inkább megérje dolgozni.

xxxxx

Nemrégen beszélgettem egy egyszerű munkásemberrel. Mondtam neki, hogy Orbán Viktor egyik nyilatkozatából azt szűrtem ki, hogy a kormány dolgozik valamiféle terven, amely a versenyszférában tevékenykedő munkások számára is valamifelé kiszámítható(bb) bérhelyzetet teremtene. Az, ha nem is nevezhető olyan életpályamodellnek, mint amilyenről a közalkalmazottak esetében van szó, de valami hasonló ügy mocorog a fejekben, agyakban.
Meglátjuk, mi lesz belőle.

-         Az bizony jó lenne, ha megvalósulna – mondta beszélgetőpartnerem.


***

Való igaz, hogy a Kádár-rendszerben, ha egy munkásnak egy nagy gyárban 8,50 forint volt az órabére, akkor nagyjából kiszámíthatta, hogy mikor lesz 9 forint, vagy 9,20 forint. Készíthetett bizonyos kalkulációt az és ő a családja jövőjét, anyagi, lakásszerzési, -építési kondíciói tekintetében. 
Nyilván a mostani helyzetben nagyon nehéz ilyet elképzelni Magyarországon, vagy bárhol másutt. Sok függ a hazai és a nemzetközi gazdasági-politikai viszonyok alakulásától. De ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes a dolgon gondolkozni. Talán nem törvényszerű az, hogy a munkások a XXI. században ugyanolyan kiszolgáltatottak legyenek, mint a korábbi évszázadokban voltak. 


***

Manapság tapasztalok elmozdulást a korábbi idők felfogásához, gondolkodásához képest. A minap olvastam, hogy egy nagy külföldi áruházlánc immár felvállalja azt, hogy közvetítésével a kiváló magyar áruk eljussanak Európa és világ számos pontjára.
Ez az(!) – csettintettem. Erről van szó! Az üzletlánc menedzsmentje minden bizonnyal felismerte, hogy tarthatatlan az, hogy jórészt csak a külföldi és néhány magyar áru magyarországi forgalmazásában működjön közre. Mert ha ezt csinálják, akkor fennáll a veszélye az innen történő kiebrudalásuknak. Ezért felvállalja azt, amit korábban nem nagyon csinált:  segít a magyar termékek külföldön  történő értékesítésében. S ez üdvözlendő, még akkor is, ha nyilván ezen is meglesz a saját haszna!  Ha megérdemli, miért ne legyen? Csak mi, magyarok is járjunk jól! 
***
Visszatérve, az eredeti gondolatmenethez: Helyes törekvés az, hogy a munkás is érezze, hogy az ő ereje, szorgalma nemcsak számít, hanem elengedhetetlen a megfelelő profit megtermeléséhez, előállításához. S ennek jelentkeznie kell a megélhetési és úgymond az ő és a családja boldogulásának biztonságosságában is. 

Cselényi György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése