2021. február 16., kedd

Mely területeken vannak nagy lehetőségeink?

Gyakran gondolkodunk azon, hol a helyünk a világban, vannak-e lehetőségeink, s ha igen, mely területeken?! Matolcsy György cikke rávilágít arra, hogy számos területen nagyon jó és hasznos dolgokat vihetünk, vihetnénk végbe, ha okosan, körültekintően tervezünk és intézkedünk.

Reméljük, az ehhez szükséges politikai környezet 2022-ben se válik kedvezőtlenné.

Cs. Gy.

xxx

Idézet Matolcsy György jegybankelnök Magyar Hírlapban (MAGYARHIRLAP. HU) megjelent cikkéből:

„A lehetőségekhez mérten igen szerény a hazai vízkincs hasznosítása. A befolyó vizek kifolynak, a wellness turizmus kezdeti sikereit nem folytattuk. Budapest nem lett újból globális gyógyvíz főváros, nem váltunk meghatározó ásványvízhatalommá, nem építettünk mezőgazdasági csatornahálózatot és nem öntözzük a földeket. Pedig ezen téren is lenne lehetőség az élenjáró technológiák kifejlesztésére, ahogyan ezt az izraeli öntözési technológiák mutatják.

A kivételesen jó éghajlati és talajadottságainkat sem használjuk élenjáró technológiák kifejlesztésére. Az EU mezőgazdasági támogatásai végképp bebetonozzák a gabona-kukorica túlsúlyát, a zöldség, a gyümölcs, a ritkaság értékű termények vagy az állattenyésztési különlegességek innovációi és meghatározó súlya helyett.

Bár a térség legjobb orvostudományi egyetemei és gyógyszer gyárai működnek itthon, de a kitűnő tudástőkéből nem bontakozott ki világszínvonalú egészségipar. Budapest nem lett egészségváros, miközben más fővárosok erre építettek. Az egészségipar most újból robban, ide kellene erőforrásaink zömét összpontosítanunk, itt állhatnánk újból az új technológiai hullám élére.

A Budapesten kívül működő nagy egyetemi központjaink nem váltak az innováció központjaivá, pedig a szellemi erő jelen van. Néhány ígéretes kivételtől eltekintve (például Győr, Kecskemét, Esztergom, a közeljövőben Debrecen) a fővároson kívül lévő gazdasági tevékenység alig kapcsolódik a globális térhez, aminek döntő oka a hazai innováció hiánya.

Ezek a lemaradások azonban óriási tartalékok is egyben.

A külföldön dolgozó vezető magyar tudósokat hazahívó program is elengedhetetlen, megjelölve az erre kiválasztott egyetemeket és kutatási területeket.

Fúziós okos-kertekre van tehát szükségünk nagy egyetemeink környezetében, amelyek több tudomány területet ötvöznek. Több gazdasági ágazat (például mezőgazdaság, vízgazdaság, vegyipar, digitális technológia, gyógyszeripar, egészségipar) egyesítését kell megcélozni.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése