2021. február 9., kedd

Fóliafül

Gyakran esik szó a versenyképességről. Ez most egy fogkrémről jutott eszembe és a vele kapcsolatban tapasztalt apró dologról. Amikor az ember az új tubusról lecsavarja a kupakot, a nyílást kis, kör alakú alufólia-darabkával látja fedni. Ezzel minden bizonnyal azt akarják demonstrálni, hogy az áru originált, nem használta senki, s annyi krém van benne, amennyit a gyárban beletöltöttek. A kis fóliadarabot régen nemegyszer körömmel kellett kapargatni, vagy késsel, vagy valamivel kiszúrni, hogy a tubusra gyakorolt nyomás révén gélt lehessen a fogkefére juttatni. Ezúttal a német gyár a fóliadarabkát két helyen 3-3 milliméteres nyúlvánnyal, fülecskével látta el. Elegendő az egyiket körömmel és egyszerűen felhúzni, majd két ujjal megfogni és eltávolítani a nyílásról.

 Ez látszólag semmiség, de mégis nagyszerű. Arra vall, hogy a tervezője és a gyártója sokat ad a célszerűségre és a praktikumra, ami jelentősen növelheti az áru versenyképességét. Ez itt nem a reklámhelye, de annyit elárulok, hogy a fogkrémet Németországban készítették. A német cikkek esetében gyakran figyelhető meg a lelemény, amellyel versenytársaikkal szemben előnybe kerülnek. Az aerobik edzőnek készülő kisebbik lányom a német áruknak lelkes és szinte elkötelezett vásárlója.

 Azt mondja, olyan német nadrágot vett, amelybe se lendületes edzés, se kerékpározás közben nem lehet beleizzadni. A nadrág bizonyos része ritka, mintegy hálószövésű. A cipőjük a mindennapos használat esetén is több év múlva is cipőnek nevezhető, ugyanis tartós. A dzsekijeik melegek, de nem túl melegek, lepereg róluk a víz, és évek után se kezdenek gyengülni, bomlani a varrásaik. A jó néhány zseb elhelyezése és mélysége pont olyan, amilyennek lennie kell. Egy picinek tűnő apróság is sokat számít, amely a kényelmet és a praktikumot szolgálja. Igencsak figyelik és igyekeznek kielégíteni a vásárlóik és a használóik minden kényét, kedvét. És mindezek nemcsak a német ruházati termékeket jellemzik, hanem a műszaki cikkeket is. 

Szóval sokat lehet tanulni a német ipartól, amely kiemelt gondot fordít a találékonyságra, a célszerűségre és az időtállóságra. Minden tervezőnek, gyártónak érdemes ellesni és magáévá tenni a német kollégáik mentalitását és mintának, követendőnek tekinteni produktumait. 

Cselényi György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése