2017. március 20., hétfő

Kitörési pontok alakulnak

Egyre gyakrabban hangoztatott igény, hogy a magyar gazdasági élet szereplői ne csak az izmukat, a munkaerejüket legyenek képesek adni egy adott termékhez, hanem a szellemi tevékenységüket is. Magyarán: hozzáadott értéket is tudjanak produkálni.
Persze könnyű ezt mondani, de a világpiac nagyjából kialakult és leosztott kártyái közepette nehéz aduásszal előállni, meg úgy, ha az adott termék előállítására nincs hazai igény és megrendelés.
Ezért dicséretes a kormány azon törekvése, hogy amire belföldön és tartósan szükség van, s le tudjuk gyártani, azt végezzük el mi magunk. Ezek sorában említem a vasúti kocsik magyarországi gyártását, a leselejtezett, illetve a forgalomból kivont vagonok saját erőnkből, vagy szükség szerinti nemzetközi kooperációval történő pótlását.
S a legújabb hírek szerint több száz mentőgépkocsi magyarországi előállítására nyílik lehetőség.
Így megvan az esély arra, hogyha azok jól sikerülnek, akkor majdan exportálni is tudunk belőlük. Ezek is kitörési pontok lehetnek a magyar műszaki, természettudományos és közgazdászi tudás széles körű és jól kamatozó hasznosítására. S a hírek szerint Egyiptomtól máris van 700 magyar vasúti kocsi gyártására igény. Lehet, hasonló sikert aratnak a haza mentőautók is.
Az is örvendetes, hogy a magyar kormány lehetőségei szerint hatalmas összeget áldoz kutatás-fejlesztésre, mert az igazi és kellő ütemű előrelépés azzal alapozható meg. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
NGM: 1300 MILLIÁRD ÁLL A MAGYAR TUDOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ RENDELKEZÉSÉRE.
http://magyaridok.hu/…/ngm-1300-milliard-magyar-tudomany-e…/.
Megközelítőleg 1300 milliárd forintos forrás áll a magyar tudomány, kutatás-fejlesztés és innováció rendelkezésére 2020-ig – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Pécsett.
MAGYARIDOK.HU
Cselényi György


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése