2017. január 4., szerda

Miként járt volna el a NATO helyesen?

Pénz, meg egyéb...

Trump, Amerika új elnöke még a kampánya során hangot adott azon nemtetszésének, hogy a NATO költségvetésének nagy részét az USA fedezi. Ebből természetszerűleg nemsokára következik, hogy a tagországok növeljék főként anyagi-pénzügyi hozzájárulásukat.

Igen ám, de van egy „kis” gond. A NATO presztízse igencsak megtépázódott. Tekintsük csupán a migránsválságot. Nem én mondom, katonai és biztonságpolitikai szakértők mondják, hogy Európát a migránsok tömege lényegében megtámadta.

A NATO mikor járt volna el helyesen? Szerintem akkor, ha a szükséges időben odamegy a tenger megfelelő helyére, s megkérdezi a migránsoktól: „Emberek! Hová mennek, hová tartanak? Továbbá, kérem a személyi azonosítókat!

A migránsok azt mondják: Németországba készülnek!

Jó!

A NATO következő kérdése kellett volna legyen: Ki hívta magukat oda?

A migránsok válasza: Angela Merkel.

Jó!

Akkor szerintem a NATO illetékesének kapcsolatba kellett volna lépnie a német kormánnyal, továbbá Angela Merkellel, hogy kérem, migránsok tömege tart érvényes személyi okmányok nélkül az elmondásuk szerint önökhöz, Németországba. Valóban maguk hívták őket oda, s valóban beengedik-e őket Németországba?

Magyarország hozzájárul-e ehhez? 

Ha válasz igen, jöjjenek, mi hívtuk őket, akkor a NATO-nak meg kellett volna kérdeznie a migránsoktól, hogy mely útvonalon akarnak eljutni Németországba?

Ha a megjelölt útvonal Magyarországon keresztül vezet, akkor szerintem a NATO-nak érdeklődnie kellett volna a magyar kormánynál, hogy érvényes úti okmányok nélküli emberek tíz-, meg százezrei átmasírozhatnak-e Magyarországon? Önök, mint a NATO teljes jogú tagja hozzájárulnak-e ehhez?

Ha Magyarország válasza NEM-leges, akkor a NATO-nak azt kellett volna mondania az illegális migránsoknak, hogy akkor tessenek szépen visszaevezni oda, ahonnan jöttek, s majdan Angela Merkelék küldjenek önökért repülőgépeket, vagy önök szálljanak fel valahol a menetrendszerűen Németországba közlekedő repülőgépekre. De gyorsan mozgassák az evezőlapátokat, mert mindjárt bepöccenünk. Vagy a nagylelkűségünk által vezérelve, humanitárius okból, hogy ne fáradjanak el nagyon, adunk vontató motorcsónakokat, a maguk gumi, vagy más úszóalkalmatosságukat kössék egymás után, illetve a motoros hajókhoz, s indulhat a karaván. De minél gyorsabban, mert már így is jócskán felidegesítettek bennünket, amelynek az önök számára nem lesz jó vége.

Ha a NATO ezt csinálja, akkor azt mondom, klassz szervezet, megvédte Európát, tehát megérdemli a nagyobb anyagi támogatást.

Mit csinált a NATO? Semmit!

Ezzel szemben mit csinált a NATO mitgránsügyben? SEMMIT!  Mi több, Görögország és Olaszország szinte szervezetten szállította, s talán most is viszi, engedi az illegális migránsok tízezreit Európa területére. Hát, hogy van ez? Nincs kellőképpen és szigorúan szabályozva, hogy ki és milyen feltételekkel léphet az Európai Unió területére? Dehogynincs! Akkor joggal merül fel a kérdés: mi folyik itt? Több nagy országnak milyen előnye származik a jelenlegi áldatlan helyzetből? Mi jót remélnek ettől? Hová akarnak kilyukadni, mit akarnak ezzel elérni? Szerintem ezt egyelőre nem tudja senki.

Akkor sokakban felmerül a kérdés: mire jó, mire való, mire szolgál a NATO? Bóklászunk Afganisztánban! Mit keresünk ott? Valamint az oroszok ellen akarnak fellépni? De erre mi, magyarok mondhatjuk, hogy az oroszokkal nekünk semmi bajunk, sőt barátsággal viszonyulunk egymáshoz. Szolgáltatják nekünk a gázt, az olajat, vásárolják, illetve az embargó miatt, csak vásárolnák áruinkat, s jó pénzt fizetnének érte; bővítik, fejleszti nekünk a paksi atomerőművet, úgy, hogy nekünk semmi bajunk az oroszokkal.

Úgy vélem, Trumpnak lesz mit átgondolnia a NATO létét, céljait és feladatait illetően.

                                         Cselényi György



   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése