2015. október 13., kedd

Jó ebben az országban élni!

Ismerősöm boldogan újságolta, milyen jó ebben az országban élni! Véleményével mélységesen egyetértek, de kíváncsi voltam, hogyan jutott e megállapításra?

Hónapokkal ezelőtt a lakását fűtő és meleg vízzel ellátó gázkazán felmondta a szolgálatot. Mivel szerény jövedelmű emberről van szó, rettenetesen megijedt a megjavíttatásának várható költségétől, ezért nem hívott szerelőt. A mosdáshoz, borotválkozáshoz, mosogatáshoz egy vízzel teli műanyag lábos mikrohullámú sütőbe helyezésével nyert némi meleg vizet. Ugyan van egy elektromos árammal működő kis méretű olajradiátora, de az egyetlen szobát is hosszú idő alatt fűt be, nem beszélve a tekintélyes mennyiségű áramszükségletről és a magas villanyszámláról. Már hősugárzó vásárlását, sőt a fürdőszobában a vasalóval történő hőtermelést is számításba vette.

Az egyik szomszédja a kémény beázására gyanakodott, s szerinte, csakúgy mint nála, a valamilyen csőbe került esővíz állította le a rendszert.

Ismerősöm nem tudta, megállapítani, erről van-e szó.

Később egy, a lakásához közeli vállalat karbantartójához fordult segítségért. Az vitt magával egy kocamestert, de az se jutott semmire, hiába vizsgálódott, csavart, szerelt, fogalma se volt a hiba okáról és annak elhárításának módjáról.  

Mivel közelednek az igen hűvös, sőt hideg napok, ezért ismerősöm kénytelen volt rászánni magát a gázkazán szakemberrel való megjavíttatására. Böngészte az Internetet, kihez fordulhat ez ügyben.

Talált egy, a szülővárosában működő épületgépészeti szakboltot, ahová személyesen ment el. Az eladótól kapott szórólapon szereplő szerelőt felhívta telefonon. Az közölte, hogy megérti az égető problémát, de a hűvös, esős idő beköszönte miatt annyi helyre kell mennie, hogy az ő lakásának felkeresését csak egy hét múlva tudja beütemezni. Biztatta: addig húzza ki valahogyan... Ismerősöm nem látván más lehetőséget, belement az alkuba.

Eszébe jutott, hogy van a településen egy másik vizes szerelvényeket és csempéket, egyebeket értékesítő bolt is, s ott hátha olyan szerelő nevéhez, címéhez és telefonszámához tudják juttatni, aki hamarabb képes a gázkazánt megjavítani.

Az üzlet segítőkész fiatal férfi alkalmazottjától kapott 3 nevet és telefonszámot. Az illető elmondta, hogy ilyenkor szinte égnek a mesterek telefonvonalai, mert sokan e késői időpontra halasztották a szervizszolgáltatás igénybe vételét, és csaknem mindenki fázó és beteg gyerekre, meg idős emberre hivatkozik.

Ismerősöm az otthonából telefonálni kezdett. A papírján elsőként feltüntetett szerelő telefonvonala hosszú ideig foglaltat jelzett. A második személlyel sikerült kapcsolatba lépnie. Az megkérdezte, milyen kazánról van szó, hogyan néz ki és mi a gond vele? Arra kérte ismerősömet, hogy nézze meg hol áll a készüléken lévő óra mutatója?

Ismerősöm a vezetékes telefonjától többször beszaladt a fürdőszobába, hogy a szerelőnek hiteles információkkal szolgálhasson. Közölte a szakemberrel, hogy a berendezésen lévő két gomb zöld fényt bocsát ki, valamint az óra mutatója nincs messze a nullától.

A szaki rögtön tudta, a készülék nagy valószínűséggel azért nem működik, mert a víz nyomása a rendszerben nem éri el a szükséges mértéket. Felvilágosította ismerősömet, hogy a berendezés alján lévő fekete gombot fordítsa el balra, azaz a szelepet nyissa ki. Sziszegő hangot fog hallani, ami annak jele, hogy a vízhálózatból folyadék áramlik a kazánba. Akkor ott a nyomás természetesen fokozódik. Amikor a mutató másfél bár mértéket mutat, a fekete gombot fordítsa jobbra, vagyis zárja el a csapot! Ezután a kazán minden bizonnyal működésbe lép.

Így történt!

Ismerősöm újra felhívta a szerelőt, hogy hálás hangon kifejezze köszönetét. Azt is elmondta, hogy most a mutató a 2-es számnál áll.

– Az sok – közölte a szerelő. Kérte ismerősömet, hogyha nincs, vagy nem tudja, hol a leürítő csap, akkor a radiátor végénél lévő kis csavart picit lazítsa meg, s a rendszerből egy edénybe engedjen ki annyi vizet, hogy a mutató 1,5 bár értéket mutasson. Ismerősömnek ezt is sikerült elvégeznie.

A kazán tökéletesen üzemel, a lakásban kellemes meleg van, ráadásul a hiba elhárítása nem került egy fillérjébe se.

Ismerősöm napok óta nagyon boldog annak tudatától, hogy milyen rendes emberek is vannak, meg milyen jó ebben az országban élni.

Készséggel hiszek neki!


Cselényi György       

3 megjegyzés:

  1. Vannak még jó emberek is...hála az égnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére!
      Örülök, ha az emberek jóságának megnyilvánulásával találkozok!

      Törlés
    2. Szerencsére!
      Örülök, ha az emberek jóságának megnyilvánulásával találkozok!

      Törlés