2015. október 15., csütörtök

Jó ötlet nagyszámú ember megélhetésének javítására

                                                 Cselényi György közíró blogja

Az ember időnként mosolyog, vagy lemondóan legyint, amikor azt hallja, hogy cél a teljes foglalkoztatottság elérése, s mindenki dolgozhasson, aki akar. A minap egy tudósítás elolvasása után viszont arra gondoltam, jelentős lépés történt, vagy történik a kissé utópisztikusnak tűnő terv megvalósítása érdekében. 

Cselényi György felvétele
A cikk  http://magyaridok.hu/gazdasag/visszateroben-konyhakerteszkedes-es-az-allattartas-51287/  arról szólt, hogy vidéken egyre többen találnak vissza a hagyományos életformához, és művelnek veteményeskertet, valamint tartanak állatokat. Ez a közfoglalkoztatásnak is köszönhető.

A Magyar Faluszövetség elnöke, a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere, Szabó Gellért a Magyar Idők című lapnak elmondta, ha egy faluban az önkormányzat gazdálkodik, akkor a lakók is egyre inkább kertészkednek otthon.  A jó példa ragadós. 

Még egyszer hangsúlyozandó: ebben jelentős szerepe van a közfoglalkoztatásnak.

Gondoljunk bele, az országnak számos olyan hátrányos helyzetű térsége van, ahová a földrajzi elhelyezkedés, meg a helyi viszonyok, adottságok miatt sose fog jelentős számú embert foglalkoztató ipari üzem települni. De ott is rengetegen normális viszonyok között és tartósan szeretnének élni. Ez biztos jövedelem nélkül nehezen elképzelhető. Nincs más vagyonuk, kincsük, mint a föld, az évezredes hagyomány és tapasztalat. A földdel és az állattartóssal igencsak érdemes és kell foglalkozniuk. De mivel az nem helyezhető teljes mértékben piacgazdasági alapokra, ezért állami segítségre van szükség, amely jórészt a közfoglalkoztatás révé valósul meg. 

Tehát az állam lényegében segíti ezeknek az embereknek a megélhetését, de cserébe a kertjüket megfelelően művelniük kell, meg ha lehet, állatokat tartaniuk. Ezzel egyrészt közreműködnek a saját maguk és a családjuk megélhetésének előteremtésében, önfenntartásában. Másrészt értékesíthető mennyiségű árualap is képződhet, amely kellő szervezéssel és integrálással felhasználható a helyi, a hazai étkeztetésben, de adott esetben akár nyers, akár feldolgozott formában növelheti az export árualapot is.

A kertjüket közmunkásként megművelő emberek némelyike, talán az ön- és állami képzéssel összekapcsolva, kiegészítve, olyan profi termelővé is válhat, akiknek idővel nem lesz szükségük közmunkapénzre, valamint másokat is képesek foglalkoztatni.

Szerintem az is tervbe vehető, hogy közmunkásokból brigádok  szerveződjenek, amelyek révén az idős, magukra maradt, dolgozni már nem bíró, de a vidéki házukhoz, otthonukhoz ragaszkodó emberek kertjét művelnék meg, továbbá ha van, az állattartó melléképületeket is hasznosíthatnák. Ehhez a tulajdonosok számára is kellő érdekeltséget kellene teremteni. 

Tény, a nagyüzemi mezőgazdasági termelésen kívül a háztáji kiskertek megfelelő művelésében nagy tartalék rejlik, amit jó lenne kihasználni. A biokertészkedésben rejlő lehetőségekről nem is szólva. Úgy vélem, ebbe az irányba kedvező intézkedések történtek, s van, ahol az eredmények is biztatók.

Szóltak már hírek a templomkertek őshonos gyümölcsfajták termesztésére, valamint  a génmegőrzésre történő igénybevételéről is. Ezt is fantasztikusan jó ötletnek tartom. 

Cselényi György


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése