2019. augusztus 9., péntek

Etelka legyőzte a villámcsapást!

Katona Györgynével, Etelkával igen érdekes és veszélyes időjárási esemény nyomán találkoztam, méghozzá évtizedekkel ezelőtt. Kis túlzással mondhatni, hősiesen túlélte, sőt legyőzte a villámcsapást. A természeti jelenség mindössze annyi közvetlen anyagi kárt okozott számára, hogy az arany nyaklánca a nyakára olvadt.
Minderről annak idején a Kelet-Magyarország című megyei lapban beszámoltam.
Azóta nem találkoztunk, mígnem a napokban a Facebook jóvoltából „összefutottunk”.
Felelevenítettük a villámcsapás körülményeit, s beszélgettünk arról is, milyen említésre méltó események történek azóta vele és a családjával.
A 76 esztendős Katona Györgynét, Etelkát a nagykállói házában kerestem fel. A témának aktualitást kölcsönöz az is, hogy napjainkban is meglehetősen szeszélyes, viharos és sok kárt okozó időjárás tanúi lehetünk.

Xxxxx
Etelka elmondta, hogy az akkoriban 45 esztendős, négygyerekes asszonyként Kállósemjén határában a nővéréék dohányföldjén dolgozott. Mivel csapadékos volt az időjárás, az eső elleni védekezésképpen fóliazsákokkal burkolták magukat.
Ennek ellenére igencsak megáztak, s hazamentek száraz ruhát ölteni, illetve megebédelni.
Ezután visszamentek a dohányföldre munkálkodni, ahol ismét nejlonzsákokat húztak magukra. Dörgött az ég, s esett az eső.
Etelka másra nem emlékezett. Arra eszmélt, hogy sokan sürögnek-forognak körülötte, s valamitől majdnem megfullad. Nyíregyházán, a megyei kórházban pedig a nyakán keletkezett sebből a villámcsapás miatt megolvadt arany nyakláncszemeket távolítják el.
A hölgy állapotáról érdeklődésemre dr. Pikó Károly főorvos annak idején elmondta, hogy ritka, hogy valaki villámcsapást túléljen. Ilyenkor a legtöbb esetben a balesetet szenvedett a tragédia helyszínén vagy a szívének megállásába, vagy a súlyos égési sérüléseibe hal bele.
- Katona Györgynét mindez szerencsére elkerülte – folytatta az orvos. - Valószínűleg a klinikai halál állapotába kerülhetett. A megfigyelése, illetve a vizsgálata során se idegrendszeri utóhatást, se ingerképzési és -vezetési rendellenességet nem tapasztaltunk. Égési sérülései se súlyosak. Ha laboratóriumi és az ideggyógyászati vizsgálatok eredményei is negatívok lesznek, hamarosan hazaengedjük.
Az Etelka társaságában dolgozó rokonai, Torma Tibor, a felesége és mások azt nyilatkozták, hogy a dohányföldön Torma Tibor járt elöl, s egy maga mellett elsuhanó fénycsóvára figyelt fel. Ezzel egy időben hatalmas csattanást hallott. Megfordult és a fia kiabálta, hogy édesapa, édesapa!
- Egymás mellett hárman voltunk – mondta Torma Zsolt. A csattanás pillanatában keresztanyám összeesett és füst lebegett körülötte. Mindnyájan odaszaladtunk, s próbáltuk róla a műanyag zsákokat eltávolítani. Kiabáltunk a szomszédban dolgozóknak, hogy szaladjanak orvosért, mert Etelkát megütötte a villám. Amikor visszamentem, azt hittem, meghalt. -
- Ezután autóval Kállósemjébe mentünk, ahol dr. Polyák Erzsébet körzeti orvos és dr. Gaál Mihály nyírbátori városi főorvos elősegélynyújtásban részesítette keresztanyámat, majd a sérült a nyíregyházi kórházba került.

- Annak idején az esetről megkérdeztem egy elektromérnököt is, aki elmondta, hogy villám az elektrosztatikusan feltöltődött felhők ütközése nyomán keletkezik. Hogy hol és milyen gyakorisággal várhatók, erről csak feltételezések vannak, azonban pontosan nem számítható ki. A villámlás során több ezer kilovoltos feszültség jön létre.
A mérnök közölte, hogy bizonyíthatatlan, hogy az asszony ért villámcsapásban a nyakában lévő arany nyakláncnak volt-e szerepe. Lehet, hogy a villámláskor a környezetéből ő emelkedett ki legjobban, vagy a magára húzott nejlonzsák a többieken lévőknél jobban vezette az áramot. Ugyanis az áram mindig a legkisebb ellenállás felé halad. A villám a nejlonzsákon leszaladhatott. Az asszony nyaklánca az abban indukálódó örvényáram hatására olvadt meg.
A nő testén másodlagos áramnyomok voltak, egyébként meghalt volna. A szervezetében az elektromos áram révén kémiai reakciók nem indultak meg, vagy csak olyan mértékben, amit képes volt ellensúlyozni. Ellenkező esetben a vére felbomlik, s életét veszíti.
A mérnök felhívta rá a figyelmet, hogy a határban zivatarban ne dolgozzunk, vagy (ha van), húzódjunk, villámhárítóval ellátott létesítmény, például elektromos távvezeték közelébe. Fa alá ne álljunk!
Cselényi György

Utóirat!
Etelkának a villámcsapás utáni kissé felerősödését követően első útja a temetőbe, az édesanyja sírjához vezetett, mert úgy érezte, leginkább az édesanyja lelke vigyázott rá.

(Katona Györgyné anyai nagyapja, aki Horthy Miklós szárnysegédje volt, levélben  a következőt kérte, vagy ha úgy tetszik, parancsolta az utódok számára: 


„ÉLJETEK TEHÁT MAGYAR EMBERHEZ MÉLTÓ HAZAFIAS, VALLÁSOS ÉLETET ÉS NE FELEDJÉTEK EL SOHASEM, HOGY ŐSI MAGYAR CSALÁD LESZÁRMAZOTTAI VAGYTOK: ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN MINDENKORI UTÓDAINKON!”) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése