2017. július 15., szombat

Meg fognak ölni!

Baráti találkozón voltam a minap.  A csodálatosan rendben tartott falusi porta gazdája jogos büszkeséggel mutatta házát, udvarát. Ez utóbbi egyik érdekessége, hogy a pulykák nem voltak ólba, ketrecbe zárva, hanem amelyik megunta a földön való járkálást, kapirgálást, szedegetést, az boldogan ült az udvar magas fáinak ágain és kíváncsiak nézte a vendégeket.

Ellátogattunk a sertésólhoz is. A termetes fekete koca békésen feküdt és szoptatta gyönyörű, formás, életre való malackáit.

A gazda egyiket felvette az anyja mellől és egy közismerten állatbarát hölgy kezébe adta. A nő a malackát ölébe vette, vállára fektette, jobb kezével tartotta, a ballal pedig simogatta a hátát. A kismalac mindezt jó néven vette, meg se mozdult és meg se nyikkant. Tágra nyílt szemekkel nézte az embereket.

A hölgy miközben kényeztette a jószágot, sajnálkozó, aggódó, siralmas hangon vetítette előre az állat jövőjét.

„Meg fognak ölni” – mondta olyan szívbemarkolóan, olyan együttérzéssel, hogy a jelenetet napok óra nem tudom elfelejteni. Mi több, ma reggel lelkiismeret-furdalás közepette főztem és ettem meg a boltban vásárolt kolbászt.

Arra gondoltam, a kolbász alapanyaga valamikor olyan kedves, aranyos, szeretetre méltó malacka volt, mint amilyet kolléganőm tartott mellkasán. Soványnak tartom a bibliai vigaszt, hogy ők azért vannak, hogy bennünket szolgáljanak, tápláljanak.

Felmerült bennem: legyek vegetáriánus? Gondoltam, utána nézek, az milyen előnnyel, kockázattal és hátránnyal jár! De ha azt vesszük, a növények nagy részét  is megöljük ahhoz, hogy megehessük, elfogyaszthassuk, még akkor is, ha nem sajnáljuk őket úgy és annyira, mint az állatokat.

De nekünk, embereknek is élnünk kell! Viszont kár, hogy azt jelentős részben az állatok megölésével tesszük, tehetjük.

                            Cselényi György  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése