2017. április 17., hétfő

Egy válasz "margójára"

Egy egyetemi tanár választ fogalmazott meg Orbán Viktornak a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elhangzott nyilatkozatának egy részével kapcsolatban. Az űrlap teteje

A kormányfő felvetette, hogy nem érti, hogy a magyar akadémikusok, tudósok, hazai egyetemeken tanító professzorok miért nem azért lépnek fel, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amelyeket a CEU élvez, hanem amellett állnak ki, hogy „Soros György megtarthassa a privilégiumait".

 A professzor kifogásolja a „(vas)kancellária” rendszert.

Ha én rektor, vagy dékán..... lennék, én sem örülnék annak, ha az állam, a kormány tudni szeretné, hogy az általam vezetett oktatási intézmény mire költi az adófizetők pénzéből származó milliárdokat, továbbá tudni szeretné, mi és miként zajlik az iskolákban. S a nyakamra küldené megbízottját ellenőrizni, szemmel tartani az anyagi és egyéb történéseket.

De felmerül a kérdés: az egyetem mitől és kiktől akar független, autonóm lenni? Az őt fenntartó néptől? Miért? Elsősorban annak tartozik beszámolni és elszámolni, illetve annak tartozik felelősséggel. Gondolkodni lehet szabadon, de bizonyos cselekedeteknek muszáj gátat vetni.

A tanár említést tesz a „szerény egyetemi források”-ról is.

Kedves professzor úr, lehet, ön a forrásokat szerénynek tartja, más meg elégnek, sőt soknak. De hazánknak jelenleg ennyire futja, ennyire nyílik lehetősége, s ennek is örülni kell(ene), valamint meg kell(ene) becsülni, mert ehhez is komoly áldozatok szükségesek.

Szerintem nem kellene lenézni és leszólni az egyetemmé emelt főiskolákat, mert higgye el, ott is magas színvonalú oktatás és kutatás zajlik. Nem hiszem, hogy a szép szemükért kaptak egyetemi rangot. Ugyanúgy sértően fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről is, amely ön szerint "parancs, értettem" rendszerben működik. Én meg úgy vélem, a nép örül annak, hogy végre van egy olyan egyetem is Magyarországon, amely nem tartozik azok közé a felsőfokú intézmények közé, amelyek oktatóinak jelentős része az anyaország érdekeit fintorogva, megvetően, világfájósan, fölöslegesen, terméketlenül okoskodóan, kényszerűen, a kákán is csomót keresően szolgálja.

A professzor végül kifejti: „...tiltakozunk a külföldi tanulásra kényszerülő, kiemelkedően tehetséges magyar diákok érdekében is. Akik, a magyar felsőoktatás hanyatlását látva, inkább más országbeli egyetemeken próbálnak tanulmányokat folytatni, és jelentős számban végzésük után sem térnek haza.”

Kedves Tanár Úr! Ha ez így van, vagy lenne, akkor ezért a kormány a felelős? Szerintem az imént idézett mondatát értékelhetjük ön és a kollégái munkájának önértékelése, sőt önkritikájaként is.

 Cselényi György


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése