2016. december 18., vasárnap

Őszinteséget várunk!

Mostanság, az év végi ellazulás időszakában interjúkat nézegettem az Interneten. Sokunk gyerekkori bálványáról, néhány rocksztárról van szó. Neveket nem említek, annál is inkább, mivel már többen nincsenek az élők sorában.

Szinte rátapadtam számítógépem monitorára, amikor megpillantottam az egyik idős zenész arcát. A riporter csöppet se túlzott, valóban legendás hírű hangszervirtuóz volt a vendége. De egy világ omlott bennem össze. Az lett az összbenyomásom róla, hogy egy sunyi, sumák, őszintétlen, fölöslegesen titkolódzó pacák.

Szerintem csupán azért fáradt be a tévéstúdióba, mert meg akarta mutatni, hogy még van, még él, s megelégedéssel tölti el, hogy vannak, akik élénken emlékeznek rá, manapság is sztárnak, legendának tartják. De a válaszok már gondot okoztak számára. Nem azért, mert buta, meg nem emlékszik sok vele, meg a társaival történtekre, hanem úgy érzi, jobban teszi, ha mellébeszél, lényegében nem mond semmit, hallgat, mint a sír.

A riporter, a néző, a hallgató meg várna egy kis kulisszatitkot, egy kis ajándékot, hogy beavassák valamibe, ami nem köztudott, de ami nem von le semmit az illető népszerűségéből, nagyságából, művészetéből, tekintélyéből. De nem...! A stúdió vendége hebegett, habogott, sunyi képpel alig várta, hogy lejárjanak a személyére szánt műsorpercek. De talán így volt vele a riport megizzadt készítője is.

Igen, vannak olyan emberek, akik sose mondanak igazat. A korábbi munkahelyemen, egy lapkiadó betéti társaságnál volt egy kollégám, aki szinte sose mondott valósat. Akkor, se ha annak se rá, se másra nem volt negatív hatása, következménye, tehát semmilyen érdek nem fűződött a hazugságához. Mindig furcsálltam azokat, akiktől, ha megkérdezték, "hogy vagy?", akkor válasz helyett percekig azon gondolkoztak, vajon miért érdeklődnek, s mit akarnak belőle kihozni?

Viszont nagyon tetszett egy másik sztár, Magyarországon, de sok helyütt külföldön is szinte páratlan népszerűségre szert tett muzsikus nyilatkozata. Azt mondta, hogy ő teljesen tisztában van képességeivel, s tudja, nem bír operaénekesi erényekkel. A kötelező általános iskolain kívül sose volt dolga énektanárral. (Ezzel lényegében bevallotta, hogy közel se tud úgy énekelni, mint egy ekkora karriert megélt sztárnál természetesnek kellene lennie.) De úgy érzi, sőt meggyőződése, hogy egy életérzést sikerült az embereknek átadnia, amely meghatározó elemnek bizonyult karrierjében.

Egy másik legendás személy esetében pedig felhozódott, hogy az általa vezetett együttes annak idején a világsiker küszöbén állt. De akkoriban több embernek garanciát kellett vállalnia ahhoz, hogy nyugati turnén vehessenek részt. A nem hazatérés, a disszidálás súlyos bűncselekménynek számított. Emiatt az adott személy hazautazásért garanciát vállalót is vegzálták a hatóságok.

A zenekar tagjainak Nyugaton felajánlották az ottmaradás és a világsiker elérésének lehetőségét. Ez utóbbi esélyének első lépcsőjeként lemezfelvétellel kecsegtették őket. Dönteniük kellett, hogy hazajönnek-e, vagy ottmaradnak, vállalván ez utóbbi minden hátrányát, kockázatát, következményét. A szálláshelyükön szavazást tartottak. Egy-egy cédulára név nélkül mindenkinek rá kellett írnia, majd a papirkát egy kalapba dobnia, mire szavaz: hazatérjenek-e vagy se? S a zenekar tagjainak többsége a hazajövetelre voksolt.

A riporter megkérdezte, a zenésztől: nem bánta- e meg...? Erre ő azt válaszolta, hogy nem, mert azóta tudják, itthon mi történt (ebben benne volt az, hogy az együttes karrierje egy-két fontos ember kiválása ellenére is folytatódott hazánkban), ellenben külföldön, távol Magyarországtól, ki tudja, mi történt volna velük, hosszú távon milyen sors várt volna rájuk. A számukra tett ígéretek egy része is homályos volt. A rocksztár azt is megjegyezte, számos negatív példáról tudnak, hiszen több disszidens zenész kolléga sorsa egy idő után tragédiába torkollt. Hiába próbáltak, nem tudtak ott gyökeret ereszteni.

A sumákokat nem, de az őszinte és hazaszerető sztárokat jóleső volt látni, hallani. A még élőknek jó egészséget és további sikereket kívánok!


        Cselényi György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése