2016. december 24., szombat

Gyerekeket és hajósokat mentett

A Mikulás idén már minden bizonnyal teljesítette hivatását, rengetegen megkapták az édességet tartalmazó csomagot.  Sokan sejtik, hogy valami nagyon jó dolgok kötődnek hozzá, illetve elődjéhez, de lényegében fogalmuk sincs arról, milyen óriási csodákat tett Szent Miklós, akinek önzetlen és áldozatkész tetteiből fakad a gyerekek december 6.-ai kikérdezésének és megjutalmazásának szokása.

Erre hívta fel a figyelmet Nyíregyházán a görög katolikus templom kerítésénél kihelyezett tábla.


.

Az arra járók annak segítségével megtudhatta, hogy Műra püspöke (Műra a mai Törökország területén fekszik) a tengerészek, a kerekedők, az illatszer-kereskedők, gyógyszerészek, a gyermekek és diákok védőszentje

Szent Miklós püspök életére vonatkozóan kevés hiteles adattal rendelkezik a történelemtudomány. Ennek ellenére személyét Keleten és Nyugaton egyaránt az egyik legismertebb és legnépszerűbb szentként tisztelik, ünnepnapját december 6.-án tartják.  Legendás élettörténete leginkább a XIII. századi Legenda Aurea alapján ismeretes, amely bővelkedik a csodás elemekben és eseményekben.  
A legenda szerint Miklós már a születése napján sikeresen felállt mosdatásakor, csecsemőként pedig a böjti napokon csak egyszer szopott. Mindez már előre jelezte a szent nagyságát és aszkéta voltát. Püspöki megválasztása is égi jel hatására történt, Műra városában. Püspökként részt vett niceai zsinaton (325).

Legendája legrégebbi részéhez tartozik az az elbeszélés, amely szerint megmentett három ártatlanul vádolt katonatisztet, akiket koholt vádak alapján börtönöztek be, s ítéltek halálra. Miklós ekkor megjelent Nagy Konstantinnak álmában, és a katonának megmentette a hóhértól.

Megszámlálhatatlan azon történetek száma, amelyek a segíteni igyekvő Miklósról szólnak, különösen gyermekek esetében. Az egyik ilyen történet szerint egy gonosz vendéglős elcsábított három iskolás fiút, majd megölte őket, és mint a húst szokás, só közé egy hordóba rejtette holttestüket. Miklóst egy angyal figyelmeztette az esetre, mire ő megjelent a vendéglős házánál, föltámasztotta a gyermekeket, és megbüntette a bűnöst.
A XI. században a három megölt gyermek történetét dramatizálva is megjelentették. Egyesek szerint ebből, vagyis az ártatlan gyermekek napján, december 6.-a előestéjén előadott püspökjátékból  bontakozott ki a közismert Miklós-est: a gyermekek meglátogatása, kikérdezése és megjutalmazása.

Az ifjú Miklós, amikor megtudta, hogy az egyik szomszéd a nagy szegénysége miatt nyilvánosházba akarja adni három lányát, a következőképpen segített rajtuk: éjnek idején a nyitott ablakon át bedobott egy erszénypénzt, és így először a legidősebb, majd hasonló „égből jött segítségek” után a másik két lány is tisztességgel férjhez mehetett.
Egy napon viharba került matrózok hívták segítségül. Miklós megjelent a hajón, kezébe ragadta a kormányt, és a szükséges manőver után, a vihart is lecsillapítva, biztonságban hagyta ott a hajón tartózkodókat.

Miklós püspököt a hite miatt bebörtönözték, ám népszerűsége miatt kivégezni nem merték, így nem szenvedett vértanúhalált. Hosszú öregség után a IV. század közepén távozott el az élők sorából. A legenda szerint angyalok fogadták és vezették be a Paradicsomba.

Csodatételei halála után is folytatódtak, amelyek révén az egész világon ismertté vált Szent Miklós. Műra városában a Szent sírjából illatos olaj (műró) csörgedezett, ami olyan csodálatos adomány Isten részéről, amelyet csak a legnagyobb szentek nyerhetnek el.   

Szent Miklós műrai tiszteletét a VI. században veszi át a császárváros (Konstantinápoly), ahonnan elterjed az egész görög, majd később a szláv egyházban. A régi Oroszországban különös tiszteletet tanúsítottak iránta, az ország fő patrónusa lett. A bizánci egyházakban mindmáig nagy tisztelet övezi, sok helyen az ikonosztázion  alapképei között szerepel. A magyarországi görög katolikus egyház védőszentjeként szinte minden templomban megtalálható valamilyen formában az ábrázolása.

A latin egyházakban az I. évezred vége felé már ismert volt Szent Miklós alakja, ám kultusza leginkább ereklyéinek Bari városába történt átvitele (1087) után virágzott föl egész Európában.

Szent Miklós atyánk, jöjj hozzánk, ments meg mindnyájunkat a jelen bajoktól, és imáid által üdvözítsd a te nyájadat!

Lejegyezte: Cselényi György


Kell ilyesmi neked is? Szívesen készítek!
It should be something for you too? 
 I'm ready!







         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése