2019. december 21., szombat

A berlini fal leomlásának kevésbé közismert előzményei

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREGI SZEMLE – Marik Sándor újságíró szerkesztő nyilatkozata
A berlini fal leomlásának kevésbé közismert előzményei

1989. augusztus 19-én Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik rendezvényén több száz NDK-állampolgár áttörte a magyar-osztrák határt, és Ausztriába menekült. Az azóta lezajlott történelmi változások is igazolják, hogy ez az esemény volt az elindítója a német, és ezen keresztül az európai egyesülési folyamatnak. A Páneurópai Piknik gondolata 1989. június 30-án Debrecenben, a régi Vigadó étterem kerthelyiségben, a Magyar Demokrata Főrum (MDF) helyi elnökségének ülésén fogalmazódott meg. „
Az idézet a SZABOLCS-SZATMÁR-BEREGI SZEMLE nemrégen (2019. évi IV. számában) megjelent interjúból származik, amelyet Marik Sándor, a folyóirat újságíró-szerkesztője készített Turi Gábor újságíróval, rendszerváltóval, a Hajdú megyei lap egykori főszerkesztőjével, illetve londoni és washingtoni sajtóattasével.
Az írásból számos, a berlini fel leomlásának eddig kevésbé közismert előzményere derül fény.


xxx
A napokban megjelent Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle 2019. évi negyedik számát mutatták be Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond megyei és városi könyvtárban.
Tomasovszki Anita igazgató és Babosi László igazgatóhelyettes, szerkesztő köszönetet mondott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzatnak a folyóirat megjelentetéséhez nyújtott támogatásáért és megköszönte a szerkesztőség munkáját.
Karádi Zsolt, a Szemle főszerkesztője többek között elmondta, hogy szerzőket üdvözölhettek Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, Szegedről, Fehérgyarmatról, Tihanyból, Mezőváriból, Kolozsvárról és Szatmárnémetiből.
A szerzők között volt főiskolai tanár, egyetemi tanár, író, nyelvész, költő, történész, közíró, politikus, művészettörténész, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, filozófus, könyvtáros, díszlettervező, szociológus, fotóművész, geográfus és más szakterület képviselője. A témák közül érintették a történelmet, a filozófiát, az építészetet, a földrajzot, az irodalomtörténetet, a szépirodalmat....
A legfrissebb számban írás foglalkozik Móricz Zsigmond műveinek különböző aspektusaival, egyebek között az író naplóinak nyelvhasználatával, bizalmas írásaival, a novelláinak szerkezetével, szépprózáival.
A lapban bőven található irodalom, de olvasható interjú, filozófiai mű és kiállításmegnyitó is.
Marik Sándor újságíró-szerkesztő Turi Gáborral készített interjúja szintén olvasható a Szemlében. Turi Gábor Debrecenben különböző lapoknál volt újságíró. 1992 és 1995 között a londoni, 1998 és 2002 között pedig a washingtoni magyar nagykövetségen tevékenykedett sajtóattaséként. Egy időben betöltötte Debrecen alpolgármesteri pozícióját. Főszerkesztőként irányította a Hajdú megyei lap munkáját.
Turi Gábor Marik Sándornak nyilatkozott a Páneurópai Piknikről, a debreceni gondolatról, annak okán, hogy az 1989-es fontos esemény egyik szervezője volt.
A videó-összeállításban hallgassa meg Marik Sándornak az említett témával kapcsolatos nyilatkozatát. A kérdező Karádi Zsolt irodalomtörténész, főiskolai tanár, a SZABOLCS-SZATMÁR-BEREGI SZEMLE főszerkesztője volt.
Cselényi Gyögy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése